26.1.17

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.

Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.

Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени, изнасилени, наплашени и като цяло всички ще умрем ако не утре, то съвсем скоро. Не твърдя, че нищо от това не е вярно. Казвам само, че моделирането на дневния ред на обществото по-този тъпоумен и ограничен начин ни гарантира само едно – колкото и време да откараме преди всеобщото умиране, ще го изживеем в лепкаво и безнадеждно слабоумие. В което добрата новина е ексклузивна рубрика, а не всекидневен факт, благотворителността и съпричастността са кампанийни и само под аплодисменти и прожектори, а нормалните взаимоотношения са неглижирани, тъй като никой не говори за тях в сутрешните, следобедните или вечерните блокове.

Така между новината пакост и лакомството изборът е минимален, а на финала все сме наплашени от орда обикалящи публичното пространство маскирани на страшилища емоционални, а понякога и интелектуални недоряслаци.


И за да не реши някой, че това е критика срещу телевизионното време от 6:00 до 9:00 часа, ще напомня, че моделът се репликира от всички, защото така е по-лесно. Трудно е да продаваш качествен продукт, защото той изисква време, ресурси и най-вече мозък. А да си тъп е лесно и полезно за всички, особено за самия себе си. Живее се лесно, инертно, салатата върви с ракия, шамарът е последван от секс за помирение, щом ме бие, значи ме обича.

No comments: