Skip to main content

Лесна благотворителност

Напоследък, дали заради наближаващата Коледа, дали заради зачестяващите локални и глобални човешки трагедии, призивите за дарителство са повече от всякога. Тъй като вярвам, че съпричастността трябва да се изразява с ясни послания и действия (точно както несъгласието, възмущението и всяка друга емоция и мисъл), предлагам няколко възможности за лесна, бърза и много смислена благотворителност, които привлякоха вниманието ми напоследък. Надявам се да събудят и вашата съпричастност.

Започвам с кампания, която лично "правих" преди година - Тази Коледа чудесата правите Вие и нейното настоящо четвърто издание.
Сайт на кампанията: http://yourmiracles.eu/
Бенефициент: Деца и семейства в риск, които фондацията традиционно подкрепя
По същество кампанията дава възможност на всеки с желание да подкрепи деца и семейства в риск да го направи чрез забавни предколедни инициативи - основно в офиса, но може и у дома. През 2015 г. много ме зарадва момиче, което организира благотворителен обяд в дома си и всеки отзовал се приятел плащаше определена сума за всяко ястие. Много фирми избират тази форма за празнуване на Коледа в офиса, като съчетават полезното с приятното. Винаги съществува и вариантът просто да преведете пари на фондацията организатор, но е много по-забавно, ако в офиса си организирате коледен обяд с такса за участие или викторина с билетчета на определена стойност, която после да дарите.

Оле Мале или Търся втора работа
Сайт на кампанията: http://www.olemale.bg/
Организатор: Нечовешки яките мацки зад проекта Майко мила
Бенефициент: Майки на деца с увреждания
Сайтът Оле Мале ще се развива и постепено ще се превърне в платформа, чрез която майки на деца с увреждания предлагат на социално ангажирани работодатели професионалните си умения. Но към момента е място, от което можете да купите красиви предмети, произведени от същите тези майки и така да им помогнете да живеят по-достойно. Никоя бъдеща майка не мисли, че ще роди дете с увреждания и няма пълна застраховка срещу такава съдба. Тези жени заслужават подкрепа и съпричастност, но не и съчувствие. Защото те са млади и ужасно силни и могат да дадат дори повече от себе си, ако им се подаде ръка.

Planting a forest to fight pollution in Sofia
Дарителска кампания в GlobalGiving
Организатор: Група Град
Бенефициент: Всички ние, които живеем в София
Въпреки че се поразкрасява през последните години, има метро и няколко по-еко обществени транспортни средства, София има още много да се развива, за да стане по-чист и здравословен град за живеене. Защото всеки човек с дихателни проблеми, живеещ в столицата, знае как рязко състоянието му се променя само за ден на по-чист въздух. Ето защо Група Град събират средства за градска гора и това е супер, супер страхотно. Пожелавам им да надминам целта си в краудфъндинг платформата!

Не пренебрегвам и трагедията в Хитрино, но внимавайте къде и как дарявате - покрай такива кризи обикновено изникват много хора, които се възползват от мъката на хората.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…