Skip to main content

Лесна благотворителност

Напоследък, дали заради наближаващата Коледа, дали заради зачестяващите локални и глобални човешки трагедии, призивите за дарителство са повече от всякога. Тъй като вярвам, че съпричастността трябва да се изразява с ясни послания и действия (точно както несъгласието, възмущението и всяка друга емоция и мисъл), предлагам няколко възможности за лесна, бърза и много смислена благотворителност, които привлякоха вниманието ми напоследък. Надявам се да събудят и вашата съпричастност.

Започвам с кампания, която лично "правих" преди година - Тази Коледа чудесата правите Вие и нейното настоящо четвърто издание.
Сайт на кампанията: http://yourmiracles.eu/
Бенефициент: Деца и семейства в риск, които фондацията традиционно подкрепя
По същество кампанията дава възможност на всеки с желание да подкрепи деца и семейства в риск да го направи чрез забавни предколедни инициативи - основно в офиса, но може и у дома. През 2015 г. много ме зарадва момиче, което организира благотворителен обяд в дома си и всеки отзовал се приятел плащаше определена сума за всяко ястие. Много фирми избират тази форма за празнуване на Коледа в офиса, като съчетават полезното с приятното. Винаги съществува и вариантът просто да преведете пари на фондацията организатор, но е много по-забавно, ако в офиса си организирате коледен обяд с такса за участие или викторина с билетчета на определена стойност, която после да дарите.

Оле Мале или Търся втора работа
Сайт на кампанията: http://www.olemale.bg/
Организатор: Нечовешки яките мацки зад проекта Майко мила
Бенефициент: Майки на деца с увреждания
Сайтът Оле Мале ще се развива и постепено ще се превърне в платформа, чрез която майки на деца с увреждания предлагат на социално ангажирани работодатели професионалните си умения. Но към момента е място, от което можете да купите красиви предмети, произведени от същите тези майки и така да им помогнете да живеят по-достойно. Никоя бъдеща майка не мисли, че ще роди дете с увреждания и няма пълна застраховка срещу такава съдба. Тези жени заслужават подкрепа и съпричастност, но не и съчувствие. Защото те са млади и ужасно силни и могат да дадат дори повече от себе си, ако им се подаде ръка.

Planting a forest to fight pollution in Sofia
Дарителска кампания в GlobalGiving
Организатор: Група Град
Бенефициент: Всички ние, които живеем в София
Въпреки че се поразкрасява през последните години, има метро и няколко по-еко обществени транспортни средства, София има още много да се развива, за да стане по-чист и здравословен град за живеене. Защото всеки човек с дихателни проблеми, живеещ в столицата, знае как рязко състоянието му се променя само за ден на по-чист въздух. Ето защо Група Град събират средства за градска гора и това е супер, супер страхотно. Пожелавам им да надминам целта си в краудфъндинг платформата!

Не пренебрегвам и трагедията в Хитрино, но внимавайте къде и как дарявате - покрай такива кризи обикновено изникват много хора, които се възползват от мъката на хората.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Животът ми като Тиквичка

Жил Парис
Това е една от най-чудесните книги, които съм чела през тази година. Излезе преди няколко месеца и с ентусиазъм си я понесох към Малта, за което пътуване ще разкажа някой друг път. Но „Животът ми като Тиквичка“ се чете чудесно и в самолета, и на плажа, и в почивките от разходките и завладява с неповторимия чар на книгите, написани от гледната точка на дете. Усещането е подобно на „Момчето с раираната пижама“, но тъй като сюжетът не е чак толкова тежък, книгата не изцежда, а зарежда. А и както става ясно от анотацията на издателя, краят не е никак неприятен.
Но преди края – „Животът ми като Тиквичка“ е написан на прекрасен, детски език и разказва от гледна точка на Икар по прякор Тиквичката как той погрешка застрелва майка си. Всъщност идеята му е да убие небето, защото алкохолозирината му майка постоянно натяква за заминалия си баща, чиято глава е била все в облаците и от небето идват все неприятности. Затова именно то е цел на Икар в престрелката, но вместо това убива майка с…