14.12.16

Лесна благотворителност

Напоследък, дали заради наближаващата Коледа, дали заради зачестяващите локални и глобални човешки трагедии, призивите за дарителство са повече от всякога. Тъй като вярвам, че съпричастността трябва да се изразява с ясни послания и действия (точно както несъгласието, възмущението и всяка друга емоция и мисъл), предлагам няколко възможности за лесна, бърза и много смислена благотворителност, които привлякоха вниманието ми напоследък. Надявам се да събудят и вашата съпричастност.

Започвам с кампания, която лично "правих" преди година - Тази Коледа чудесата правите Вие и нейното настоящо четвърто издание.
Сайт на кампанията: http://yourmiracles.eu/
Бенефициент: Деца и семейства в риск, които фондацията традиционно подкрепя
По същество кампанията дава възможност на всеки с желание да подкрепи деца и семейства в риск да го направи чрез забавни предколедни инициативи - основно в офиса, но може и у дома. През 2015 г. много ме зарадва момиче, което организира благотворителен обяд в дома си и всеки отзовал се приятел плащаше определена сума за всяко ястие. Много фирми избират тази форма за празнуване на Коледа в офиса, като съчетават полезното с приятното. Винаги съществува и вариантът просто да преведете пари на фондацията организатор, но е много по-забавно, ако в офиса си организирате коледен обяд с такса за участие или викторина с билетчета на определена стойност, която после да дарите.

Оле Мале или Търся втора работа
Сайт на кампанията: http://www.olemale.bg/
Организатор: Нечовешки яките мацки зад проекта Майко мила
Бенефициент: Майки на деца с увреждания
Сайтът Оле Мале ще се развива и постепено ще се превърне в платформа, чрез която майки на деца с увреждания предлагат на социално ангажирани работодатели професионалните си умения. Но към момента е място, от което можете да купите красиви предмети, произведени от същите тези майки и така да им помогнете да живеят по-достойно. Никоя бъдеща майка не мисли, че ще роди дете с увреждания и няма пълна застраховка срещу такава съдба. Тези жени заслужават подкрепа и съпричастност, но не и съчувствие. Защото те са млади и ужасно силни и могат да дадат дори повече от себе си, ако им се подаде ръка.

Planting a forest to fight pollution in Sofia
Дарителска кампания в GlobalGiving
Организатор: Група Град
Бенефициент: Всички ние, които живеем в София
Въпреки че се поразкрасява през последните години, има метро и няколко по-еко обществени транспортни средства, София има още много да се развива, за да стане по-чист и здравословен град за живеене. Защото всеки човек с дихателни проблеми, живеещ в столицата, знае как рязко състоянието му се променя само за ден на по-чист въздух. Ето защо Група Град събират средства за градска гора и това е супер, супер страхотно. Пожелавам им да надминам целта си в краудфъндинг платформата!

Не пренебрегвам и трагедията в Хитрино, но внимавайте къде и как дарявате - покрай такива кризи обикновено изникват много хора, които се възползват от мъката на хората.

No comments: