1.11.16

Фредерик Бегбеде

Не съм голям почитател на Фредерик Бегбеде, но много интересно интервю с него е публикувано в lira.bg. Някои от най-приятните за четене моменти са:

"Всичко в света е устроено така, че да разруши мисленето. Когато хората мислят, те критикуват властта, анализират живота и искат да постигнат промяна. Това не е приемливо за правителствата. Всичко е организирано така, че хората никога да не мислят. Трябва само да се подчиняват."

"Истинските писатели не са социални хора. Те обичат да се затворят в една стая и да пишат. Те са като инвалиди, като болни хора. Вместо да правят любов с красиви хора, те предпочитат да останат в къщи, да четат и пишат. А за да пишеш се нуждаещ от увереност. И когато я нямаш…. аз пия вино."


"Добрите писатели не пишат за публиката, а за себе си. Ако пишеш за някой друг, значи искаш да прелъстиш, да продадеш книгата си или защото искаш да си по-важен. Това не е добра причина. Добра причина да пишеш е смахнатото усещане, че имаш нещо да кажеш и можеш да го направиш по различен начин от всички останали. Това е добра причина за писане, всичко друго е проституция."

No comments: