Skip to main content

Чедо

Старите жени наричат младите хора „чедо“.
"Две кюфтенца съм взела, чедо."
"Пари са, бе, чедо, какво да правя?"
"Извинявай, че остарях, чедо!"

Превитите баби са малки и чупливи като скелет от птица, избелял на камъните. Редките им коси се развяват като вехта перушина, побеляла от солта на сълзите. Ставите на пръстите им са като камъчета, търкалящи се по тая земя от много, много дълго време.


Една много възрастна жена, превита на две, очевидно просякиня, пререди опашката в супермаркета. Носеше пликче с две кюфтета от топлата витрина и 3 опаковки разтворимо кафе. Сметката й беше 1.47 лв. Плати със стотинки, събирани с просия през деня - 47 стотинки от жълтите и левче от белите. Опита се да пробута цялото пликче с никому ненужните жълти монети на касиерката, тя й отказа. Опашката започна да се бунтува, една жена я попита защо не ходи в друг магазин. Дали в другия магазин ще я приемат по-радушно?

Млад мъж от опашката взе пликчето с жълтите стотинки от ръцете й и й даде 2 лева. Бабичката каза "Не са два лева, чедо, по-малко са." 


Животът продължи да си тече все в същия ритъм, в който се оплакваме, недоволни сме, изнервени, нацупени и нещастни. Докато имаме всичко - дом, храна, работа, обич за взимане и за даване, пари за харчене, чаши за наздравици и хиляди възможности. Имаме здраве и младост и на никого не се налага да се извиняваме, че сме такива, каквито животът ни е направил. Докато мислим в перспектива за следващите 20 или 30 години от живота си. Докато сгънатата като непрана дреха бабичка мисли какво да прави с жълтите стотинки, които не са дори 2 лева, но са й важни. 

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Вина ми дай

Не, не става дума за много разновидности от любимата на мнозина алкохолна напитка. Напоследък все попадам на темата за вината – в статии, в постове, в разговори. Явно ми е в (под)съзнанието, ще предположи някой. Винаги! Ще отвърна бодро аз.
Виновно ми е:
когато не успея да се справя с всичките си задачи, защото не съм постигнала собствените, но най-вече чуждите си очаквания;когато съм се справила с всичките си задачи, защото така поставям в неудобно положение останалите, несправящите се;когато съм направила това, което искам, но не и това което трябва – тук е ясно защо;когато съм направила това, което трябва, но не и това, което искам, защото съм изневерила на себе си.
Ям вината като баничка за закуска. О, забравих, не ям банички за закуска, защото не ям глутен. Но когато все пак ям глутен, изпитвам чувство на вина. Към индекса на телесната си мазнина. И към ендокринолога си. Към големия си задник, който не дава вид да му е зле, но все пак защо му е на човек голям задник, ако не върви…