Skip to main content

Lara FabianВчера новините бяха пълни с какви ли не събития – конференция на ДПС, катастрофа със загинали, християни, избити на Цветница в Сирия, Изборен кодекс…
Аз съм човек, който живее в голям за мащабите на Европа град, даже столица. Работата ми е свързана с публични комуникации, поради което трябва да следя публичната среда, обществените настроения и вкусове и изобщо всички гадости, които медиите бълват всекидневно. Но в дните, когато си поставям информационно ембарго, се случват малки и по-големи чудеса. Като това, на което станаха свидетели няколко хиляди души вчера в Зала 1 на НДК. Една прекрасна белгийка потопи сюрия българи в магията на гласа си, при това пеейки основно на френски език. Лара Фабиан е приказна, гласът й е едновременно като планина, поточе и цялата небесна шир. А, разлика от предишния й концерт в България, сега визуалното шоу само подсили усещането за присъствие на нещо неописуемо.
Беше красиво, просто красиво. В деня, в който светът все така се въртеше, публичната ни среда все така тънеше в екскременти, а причините за чиста радост бяха точно толкова, колкото и преди седмица. С една голяма разлика.
И тъй като нямам нито снимки, нито видео от този концерт, защото бях на втори балкон и защото не ми се разконцентрираше от чистата радост на превъзходната музика, ще кажа само едно – има и поводи за радост в заобикалящата ни помия. Дано повече хора им обръщат внимание, това е единственият път към малкото, простичко щастие. 


Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…