Skip to main content

Щастливата носталгия

За да напиша впечатленията си от последната книга на Амели Нотомб, се върнах назад към това, което съм чела от нея. И тъй като „Щастливата носталгия“ през цялото време прави препратки към други нейни романи, от които съм чела само „Нито Ева, нито Адам“, съвсем естествено двете ми се видяха много свързани. Дори чисто като персонажи, хронология и логичност „Щастливата носталгия“ е следствие на „Нито Ева, нито Адам“ – след 16-годишно отсъствие, през 2012 г. Нотомб се връща в Япония, за да срещне света от своите младост и детство и персонажите, изпълвали някогашните й трепети.
 
Въпреки че би трябвало най-много да ме впечатли срещата й с годеника й от „Нито Ева, нито Адам“ Ринри, чиято личност сякаш служеше да обрисува защо пламенната европейска любов е невъзможна в контекста на овладяното японско уважително отношение, най-интересният образ в новата книга за мен беше бавачката на Амели. Сякаш от тази среща започна да се откроява и избистря темата за щастливата носталгия – това специфично състояние, звучащо толкова „източно“, в което не притежаваш нищо, освен спомени. В свят като нашия, в който трябва да имаш днес и сега – богатство, предмети, здраве, благосъстояние, красота, любов – носталгията носи негативна конотация. В Япония да имаш спомени за щастливо минало е повече от утешение на фона на безутешното настояще.
 
„Щастливата носталгия“ ме впечатли със способността на Нотомб да опише 4 иначе обикновени дни по необикновен начин, в който всяка минута е изпълнена с емоция, обикновено рязко контрастираща на реалността. Амели се връща в една променена Япония със застроени градини и разрушения след трагедията във Фукушима, но светоусещането е все същото и тя е неуместно емоционална, шумна и не на мястото си. Невероятно силно и концентрирано преживяване за невероятно кратък отрязък от време и страници.
 
Феновете на Нотомб вероятно са щастливи от излизането на новия й роман. За мен „Антихриста“ и „Живак“ са много по-силни. Сетих се, че така и не написах впечатленията си от „Синята брада“, която ми допадна, и от „Хигиена на убиеца“, която ме впечатли по един граничещ с отвращението начин. Луда жена е тази Амели. В хубавия смисъл на думата.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…