Skip to main content

Усмихвайте се, бе, хора!

Да, това е изводът ми от деня, от седмиците, месеците - от цялото време, което прекарвам в този град, за който преди години една жена ми каза "Трябва да си много дебелокож, за да оцелееш". Но се оцелява и то не толкова трудно, ако извадиш главите и ръцете си от задниците и започнеш да се усмихваш и да прегръщаш. 
И ако се чудите на какво толкова имате да се усмихвате, аз ще ви кажа:
- на жената, на която ще дадете предимство на опашката;
- на летящите светещи фенери тази вечер над София;
- на продавачката на гишето за билети;
- на колегите сутрин, а защо не и на обед, и в края на работния ден;
- на мен;
- но най-вече на себе си.
Всеки един от нас има проблеми. Денят на всички ни е напрегнат, натоварен и изнервящ. Парите не стигат, любовта не стига, забавленията не стигат, фигурата ни не е хубава, времето за сън не е достатъчно, преуморени, повяхнали и като цяло смотани сме - всички, всеки ден, в нашите си огледала. Но можем да сме други, само ако променим перспективата, с която се оглеждаме в тях; ако приемем паласките си с усмивка, ако теглим по-често една майна на неприятностите и ако намерим хора, пред които спокойно да покрещим, да се посмеем или да поплачем. На тези хора се усмихнете.
Вчера един човек (страхотният Мартин Иванов от Либера) разказа, че децата се усмихват над 300 пъти на ден, а възрастните - едва 15. Това е тъжно, но можете да се опитате да го промените. 
Усмивката е като спорт - в началото е трудно, мързи те, нямаш навика. Но ако го създадеш, не можеш без нея.
Усмихвайте се, бе, хора! Не ви ли писна да сте намусени?
На мен отдавна ми писна и сега виждам приказните залези над градски бараки, тревички сред разбитните плочки и добрите новини сред цялата гадост, която ни заобикаля.
Хубаво е, имайте го предвид.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…