Skip to main content

Обичайте себе си

Ако ви се плаче - плачете, не преглъщайте, не се крийте и не трупайте нито грам тъга, гняв или разочарование в сърцата си. Не губете време да сте напрегнати, нещастни, стресирани, особено ако причината е извън вас. Никой друг, освен вас самите, няма право да ви наранява, обижда, разочарова или напряга. А ако вие се обичате достатъчно, няма да си го причините сами на себе си. Защото всички избива, всичко се проявява със закъснение - всеки залък гадна храна, всяка глътка горчивина. Избива като болест на тялото или на душата.
И ако, когато осъзнаете, че имате проблем с вашето тяло или с вашата душа, вие продължавате да не обичате себе си до степен да пренебрегнете собствената си нужда да се погрижите за своята физика или психика, значи още не сте си научили урока. А той е да обичате себе си.
Защото никой друг не може да се погрижи за вас, освен вие самите. Някой друг може да ви донесе вода в леглото, да ви прегърне и да се опита да ви успокои. Но ако вие самите не можете да родите спокойствието в собствената си душа, всички външни опити за намеса са мъртвородени. 
Обичайте себе си и ако имате нужда от време, за да се разпаднете, а после да се съберете наново и да се изправите срещу това, което ви е изплашило, наранило и съборило, дайте си го. Защото битката няма да свърши днес, няма да свърши и утре. Утре ще се справите с един проблем, после ще изникне друг. И за да ги понесете всичките тези гадини, които сякаш имат за едничка цел да правят живота грозен и труден, се нуждаете от силна основа. Вие сте сградата, вие сте храмът. Ваша е тази основа. Другите хора са само посетители. И ако вие имате здрава основа, ще помогнете на себе си, а нищо чудно някой ден да помогнете и на някой друг.
Затова се грижете за себе си. Обичайте се. Вглеждайте се в себе си. Внимавайте какво допускате в тялото и в душата си - във всеки един смисъл на думата. А ако се окаже, че у вас е покълнала отрова под формата на депресия, болест или отчаяние, просто съберете сили да се обичате още по-силно. 
И ако си мислите, че това е позитивен текст в стил мантра за отваряне на розовата чакра с пеещите сърчица, лъжете се. Това са мислите на човек, който още не се обича достатъчно, но се опитва да се научи.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…