14.10.14

Преди да заспя

2014
Стивън Уотсън
Прочетох старото издание на книгата, въодушевена от трейлъра за филма с Никол Кидман и от факта, че се преиздава. И не съм учудена от суперлативите, изсипали се по адрес на книгата при първото й отпечатване: „Феноменалният дебют на 2011 г. Голямото откритие на британската литература. Романът с елементи на психологически трилър е продаден в 42 страни само месец, след като авторът му го предлага на литературен агент“.
Чудесен психологически трилър за жена на средна възраст, която всеки ден се буди без спомен за живота си от детството или младежките години насам. Буди се до човек, който се представя за нейн съпруг и живее в безтегловност, докато не започва да води таен дневник, подстрекана от упорит психотерапевт.
Каквото и друго да кажа по сюжета, ще издам интересна част от него, така че ще спомена само, че стилът е много приятен и увлекателен. „Преди да заспя“ се чете изключително бързо, действието е много динамично, въпреки първоначалното очакване за мудност поради психологическия аспект на текста. Той не липсва, напротив, но е увлекателно миксиран с проблясъците на паметта на главната героиня и разсъжденията около тяхната достоверност. Което пък създава усещането за динамика и създава абсолютна невъзможността да оставиш книгата.

Признавам, че познах формулата на развръзката някъде още по средата на текста, но това по никакъв начин не намали удоволствието от четенето. Препоръчвам, ако се търси приятна книга с лек драма-трилър елемент.

No comments: