Skip to main content

Антихриста

2008
Амели Нотомб
И така, реших да си кажа „Здрасти” с Нотомб. За срещата бях подготвена, че: 1. всеки роман е различен от другия; 2. пише много смахнато, дори извратено; 3. след нейните книги имаш нужда от почивка, защото ти е бръкнала яко в съзнанието. Не искам да се фукам, но аз прочетох „Доброжелателните” на Лител и оцелях (почти) без психически травми. В този смисъл, бях се настроила за нещо по-зловещо и помитащо. Радвам се, че първата ми среща беше именно с „Антихриста”, защото в момента съм на „Нито Ева, нито Адам” и ми е даже твърде спокойна и „праволинейна”.
„Антихриста” обаче е друга работа. Хареса ми сюжетът – сблъсъкът на две млади момичета, едното от които самовлюбено до степен, в която разрушава всичко край себе си; другата пък отчаяно и отричащо се от себе си до ситуацията, в която приема някого до себе, само за да си докаже, че може да е поне привидно нормална.
Винаги съм била сама и в това не би имало нищо лошо, ако бе резултат от моя избор. Но истината не беше такава. Мечтаех да съм приобщена, дори и само за да мога да се отлъча впоследствие.
Книгата е написана по начин, заради който във всеки един момент очаквах психологическият сблъсък да премине в кървава саморазправа. Натрапницата завладява тишината и спокойствието в малкия свят на скромната, която пък загубва и малкото си съюзници в битката за личната си интровертна независимост. На моменти текстът има звучене тип „Американски прелести”. И се чете буквално за няколко часа.
Приятна книга, особено ако читателят е заинтригуван от психологическия аспект на човешките взаимоотношения.

Честно казано, въпреки че съм прочела едва книга и половина, Нотомб ми е много по-любопитна като личност, отколкото като писател – заради графоманството (както тя сама определя писането си), заради писането на ръка и отказа от компютри и мобилни телефони и изобщо заради способността й да го прави по такъв начин. 

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…