26.3.14

Какво се случва с любовта

2013
Стела Даскалова
Това е първата ми „такава” книга. Ако не броим една за усъвършенстване на презентаторските умения, но тук за друго иде реч.
За първи път чета книга, в която се дават съвети за справяне с разни психологически проблеми и прочее. Вероятно защото съм достатъчно самоуверена, че да смятам, че аз, този титан на мисълта и психологическата сила, мога да се справя с всичко сама. Естествено, всички така смятаме. Или поне почти всички. Останалите четат такива книги. А „Какво се случва с любовта” изобщо не е лоша. Помага ти да си спомниш разни полезни трикове, които наистина са позалинели във всекидневието, връща ти спокойствието и надеждата и дори е написана много приятно. Книгата не е посветена само на интимната любов, тази между двама души, макар че и за нея има доста. Тя е за връзките – със себе си, с околните, с любимите, но и с не толкова любимите. 
Трудно ще ми е да пиша повече за нея, затова само ще дам няколко цитата и препратка към интервю със Стела Даскалова. И ще си позволя един съвет – по-добре четете такива книги (защото аз в пристъп на гордост и увереност в способностите си да се справям с всичко не го правя), отколкото да си откачате тихо сами в къщи. Ако не друго, поне за час-два, след като я затворите, ще усещате ползотворното й влияние и фокуса, който дава, върху хубавата страна на живота.

Можем да сме самотни и на най-пренаселеното място. Можем да се чувстваме ужасно самотни на сантиметри от човека, когото обичаме, ако той се е затворил в себе си и не ни допуска до душата си. Но основната причина да се чувстваме самотни е, че самите ние сме загубили връзката със собствената си душа, че не обичаме, не харесваме и не оценяваме достатъчно високо себе си.

Животът е такъв, какъвто си го направим. Ако вярваме, че е труден, ще търсим и откриваме трудности. Ако вярваме, че е прекрасен, ще търсим и откриваме красота и прелести.


Но все пак, за да не завършвам с такъв прекомерен оптимизъм, ето една вълнуваща статия за депресията в любимия Brain Pickings.

No comments: