23.3.14

Намек за обяснение

2012
Греъм Грийн
Мисля, че във всяка семейна библиотека някога имаше поне една книга на Греъм Грийн. В Плевен поне беше така, но нямам идея коя беше книгата. Затова подходих към „Намек за обяснение” като към класика, висококачествена литература, която няма как да не ми хареса. Още първият разказ – „Разрушителите” – ме изненада, но някак не успя да ме докосне. Със следващите текстове се повтаряше същото – интересен сюжет, страхотно описание на персонажите, изненадващ психологически подход и… нищо не трепва в това моето пусто сърце. След средата на книгата обаче, като посвикнал със стила, започна да ми става все по-интересно и до финала бях установила, че искам да прочета още от Грийн.
Сборникът съдържа 30 разказа, от които личните ми фаворити са:

„Намек за обяснение” – история за един изпит от омраза мъж, който се опитва да завлече в морето на страха и лъжата малко момче;
„Може ли да заемем съпруга ви?” – разказ на възрастен писател, очевидец на срещата на младоженска двойка с двойка гейове, представени като порочни хищници;
„Евтино през август” и „Двама мили хора” – за търсенето на щастие, за изневярата, за загубата на себе си и невъзможността да се намериш чрез другите.

Сборникът е наистина приятен, но се изисква мислене при четене. Което ще рече, че не е подходящ за лековато четиво през слънчев уикенд между две питиета, а по-скоро за спокойните часове някъде насаме със себе си и тишината. 

No comments: