Skip to main content

Другият Свети Валентин

Текстът е взет назаем
Той е за насилието над жени. 
Но в тази тема полове, възраст, социална принадлежност няма.
Само болка.

57 на сто от жените у нас са претърпели насилие на публични места.
Обаче си мислите, че вас не ви касае. Нищо, че това е всяка втора жена в България и всяка трета в света. Те вероятно не са от жените, които познавате, а са онези - другите.
Моя съседка беше бита и изнасилвана от баща си всеки ден, докато той не я уби. Безнаказано, защото средна телесна повреда си е частен случай и не се наказва.
Жените, които живеят на гарата, са принуждавани да проституират от мъжете си, защото това са им най-лесните пари. И децата са там, и гледат, и се учат.
Учителката по пиано на дъщеря ми я бие синът й.
Моя приятелка я бие мъжът й. И я изнасилва. Бие и дъщеря им.
И друга моя приятелка мъжът й я изнасилва и бие.
Мен ме изнасилиха, когато бях на 8, на път за тренировка по волейбол.
Още ли не ви касае?
А имате ли дъщери?
Този петък не е просто Свети Валентин. Това е денят, в който да поговорите с дъщерите си.
В Театър 199 "Валентин Стойчев" на 14 февруари от 13 часа ще се проведе дискусия на тема "Справедливост за жените в България" с представители на правозащитни организации, адвокати, университетски преподаватели и журналисти.
Част от спектакъла "Монолози за Вагината", в който участват актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, ще се играе безплатно.
В отворена фото-кампания в подкрепа на каузата вече са се включили Маги Халваджиян, Ginger Groove, Sentimental Swingers, P.I.F. и Георги Господинов.
Снимката е от акцията на Destructive Creation срещу трафика на хора
Навръх Свети Валентин група млади хора организират и флашмоб, за да насочат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. Акцията е част от глобалната кампания "1 billion rising" (Един милиард се изправят). През 2013 година подобни инициативи се състояха в 207 държави. Тази година и България ще стане част от глобалното движение За Справедливост.
Събитието ще се състои на 14 февруари в 19 часа пред Съдебната палата в София. Ще има подобни прояви и в Бургас и Варна.

Жените, които са станали жертви на насилие, могат дa потърсят подкрепа на гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени, юноши и деца – 0800 18 676.Фейсбук страницата на кампанията е тук.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…