11.2.14

Другият Свети Валентин

Текстът е взет назаем
Той е за насилието над жени. 
Но в тази тема полове, възраст, социална принадлежност няма.
Само болка.

57 на сто от жените у нас са претърпели насилие на публични места.
Обаче си мислите, че вас не ви касае. Нищо, че това е всяка втора жена в България и всяка трета в света. Те вероятно не са от жените, които познавате, а са онези - другите.
Моя съседка беше бита и изнасилвана от баща си всеки ден, докато той не я уби. Безнаказано, защото средна телесна повреда си е частен случай и не се наказва.
Жените, които живеят на гарата, са принуждавани да проституират от мъжете си, защото това са им най-лесните пари. И децата са там, и гледат, и се учат.
Учителката по пиано на дъщеря ми я бие синът й.
Моя приятелка я бие мъжът й. И я изнасилва. Бие и дъщеря им.
И друга моя приятелка мъжът й я изнасилва и бие.
Мен ме изнасилиха, когато бях на 8, на път за тренировка по волейбол.
Още ли не ви касае?
А имате ли дъщери?
Този петък не е просто Свети Валентин. Това е денят, в който да поговорите с дъщерите си.
В Театър 199 "Валентин Стойчев" на 14 февруари от 13 часа ще се проведе дискусия на тема "Справедливост за жените в България" с представители на правозащитни организации, адвокати, университетски преподаватели и журналисти.
Част от спектакъла "Монолози за Вагината", в който участват актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, ще се играе безплатно.
В отворена фото-кампания в подкрепа на каузата вече са се включили Маги Халваджиян, Ginger Groove, Sentimental Swingers, P.I.F. и Георги Господинов.
Снимката е от акцията на Destructive Creation срещу трафика на хора
Навръх Свети Валентин група млади хора организират и флашмоб, за да насочат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. Акцията е част от глобалната кампания "1 billion rising" (Един милиард се изправят). През 2013 година подобни инициативи се състояха в 207 държави. Тази година и България ще стане част от глобалното движение За Справедливост.
Събитието ще се състои на 14 февруари в 19 часа пред Съдебната палата в София. Ще има подобни прояви и в Бургас и Варна.

Жените, които са станали жертви на насилие, могат дa потърсят подкрепа на гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени, юноши и деца – 0800 18 676.Фейсбук страницата на кампанията е тук.

No comments: