Skip to main content

Другият Свети Валентин

Текстът е взет назаем
Той е за насилието над жени. 
Но в тази тема полове, възраст, социална принадлежност няма.
Само болка.

57 на сто от жените у нас са претърпели насилие на публични места.
Обаче си мислите, че вас не ви касае. Нищо, че това е всяка втора жена в България и всяка трета в света. Те вероятно не са от жените, които познавате, а са онези - другите.
Моя съседка беше бита и изнасилвана от баща си всеки ден, докато той не я уби. Безнаказано, защото средна телесна повреда си е частен случай и не се наказва.
Жените, които живеят на гарата, са принуждавани да проституират от мъжете си, защото това са им най-лесните пари. И децата са там, и гледат, и се учат.
Учителката по пиано на дъщеря ми я бие синът й.
Моя приятелка я бие мъжът й. И я изнасилва. Бие и дъщеря им.
И друга моя приятелка мъжът й я изнасилва и бие.
Мен ме изнасилиха, когато бях на 8, на път за тренировка по волейбол.
Още ли не ви касае?
А имате ли дъщери?
Този петък не е просто Свети Валентин. Това е денят, в който да поговорите с дъщерите си.
В Театър 199 "Валентин Стойчев" на 14 февруари от 13 часа ще се проведе дискусия на тема "Справедливост за жените в България" с представители на правозащитни организации, адвокати, университетски преподаватели и журналисти.
Част от спектакъла "Монолози за Вагината", в който участват актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, ще се играе безплатно.
В отворена фото-кампания в подкрепа на каузата вече са се включили Маги Халваджиян, Ginger Groove, Sentimental Swingers, P.I.F. и Георги Господинов.
Снимката е от акцията на Destructive Creation срещу трафика на хора
Навръх Свети Валентин група млади хора организират и флашмоб, за да насочат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. Акцията е част от глобалната кампания "1 billion rising" (Един милиард се изправят). През 2013 година подобни инициативи се състояха в 207 държави. Тази година и България ще стане част от глобалното движение За Справедливост.
Събитието ще се състои на 14 февруари в 19 часа пред Съдебната палата в София. Ще има подобни прояви и в Бургас и Варна.

Жените, които са станали жертви на насилие, могат дa потърсят подкрепа на гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени, юноши и деца – 0800 18 676.Фейсбук страницата на кампанията е тук.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Размисли на пешеходеца, част Х

Обичам да ходя пеш до работа, въпреки че малко бях занемарила този навик. Имам възможност и време да наблюдавам интересни факти от столичната действителност, които понякога ме изпълват с радост, а друг път - не толкова. Тази сутрин беше от вторите и няколко извода изкристализират в успаното ми от зимата съзнание.
На кръстовището на булевардите "К. Величков" и "А. Стамболийски" светофарът не работеше. Това правеше пресичането му особено вълнуващо за всички трамваи, автобуси на градския транспорт, камиони, автомобили и заблудени пешеходци, ангажирани в движението по тези две доста натоварени пътни артерии. Не се забелязваше ни един орган на реда да регулира движението или поне да стърчи респектиращо. Струва ми се, че европредседателството се случва само в централна градска част и по маршрутите на официалните лица.
Времето не е особено студено, но да се разчита на естествените процеси по топене на снега и леда по тротоарите е неразумно. Ето защо видях не една и две д…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…