Skip to main content

SWOT анализ на депресията

Има един момент, в който си „на кантар”. Усещаш накъде отиват нещата, че само още една крачка и ще се сринеш в дупката на депресията. Но това не е ров, не е трап с груби стени. По-скоро е тъмно, тихо и спокойно място, като утроба. В което можеш да се сгушиш, като под дебел зимен юрган. И да се увиеш около собствената си ос. И да не чуваш, и да не виждаш, и да не мислиш. И е привличащо като топла пещера в зимната, студена, бяла, ярка, ослепяващо бяла гора. Всичко е въпрос на съпротива. Или на сили за такава.

Плюсове
Времето, прекарано в дупката, може да е форма на социална почивка. Стига да не ти се налага след това да се учиш като новородено как се води разговор, да не говорим за нещо по-сериозно.
Можеш да си вземеш поуки. Или поне да се научиш да плетеш или бродираш в пристъп на крайна депресия. Или пък да изгледаш всички сезони на Supernatural и Fringe. Последното не знам доколко е обогатяващо.
Можеш да отслабнеш, стига депресията ти да е от типа, при който не ти се яде.

Минуси
Може да напълнееш. Защото спасителните сламки обикновено са шоколад, сладолед, пица, бира, руска салата, водка, вино, чипс и още куп крайно „полезни” неща. Но нали първо трябва да ядеш, преди да се молиш и да обичаш? С преяждане към катарзис!
Можеш да загубиш социалния си кръг. На всеки в един момент му писва, когато не се отговаря на поканите му. Но пък може и да установиш, че имаш наистина търпеливи приятели.
Работата ти може да пострада. Никой не е особено трудоспособен, когато единственото му желание е да не напуска пижамата, леглото и стаята си. Но може би точно работата е това, което те е вкарало в това състояние?

Опасности
Никога да не поискаш да излезеш. Е… радвам се, че прочете този пост. Подготви терена там, горе!
Да се подхлъзнеш към различни спасителни лодки, всяка от които по-унищожителна. Алкохолът, наркотиците, членуването в секта и склонността да правиш тънки прорези по кожата на скрити места са само малка част от възможностите.
Да се опиташ да поучаваш другите как се излиза от депресията, размахвайки пред очите им твоя опит.

Възможности
Можеш да излезеш от пещерата на депресията много по-силен. Ако изобщо успееш да излезеш, разбира се.
Ще научиш механизми за справяне със стреса и депресията, които ще ти вършат работа и в нормалното всекидневие. Но не прекалявай, да се щадиш една година от работа си е рисково за личните финанси.
Следващия път няма да си изненадан. Защото със сигурност ще има следващ път. Да, ще има, повярвай ми.


И, не, не размахвам този пост като лечител с опит. Просто понякога, когато човек напише в гугъл „депресия”, е добре да излизат и резултати, различни от диагнози. Гугъл не е лекар и не е терапевт. Ако смяташ, че е необходимо, потърси такъв, а не се занимавай да четеш форуми и блогове. В това число и този. 

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…