30.1.14

SWOT анализ на депресията

Има един момент, в който си „на кантар”. Усещаш накъде отиват нещата, че само още една крачка и ще се сринеш в дупката на депресията. Но това не е ров, не е трап с груби стени. По-скоро е тъмно, тихо и спокойно място, като утроба. В което можеш да се сгушиш, като под дебел зимен юрган. И да се увиеш около собствената си ос. И да не чуваш, и да не виждаш, и да не мислиш. И е привличащо като топла пещера в зимната, студена, бяла, ярка, ослепяващо бяла гора. Всичко е въпрос на съпротива. Или на сили за такава.

Плюсове
Времето, прекарано в дупката, може да е форма на социална почивка. Стига да не ти се налага след това да се учиш като новородено как се води разговор, да не говорим за нещо по-сериозно.
Можеш да си вземеш поуки. Или поне да се научиш да плетеш или бродираш в пристъп на крайна депресия. Или пък да изгледаш всички сезони на Supernatural и Fringe. Последното не знам доколко е обогатяващо.
Можеш да отслабнеш, стига депресията ти да е от типа, при който не ти се яде.

Минуси
Може да напълнееш. Защото спасителните сламки обикновено са шоколад, сладолед, пица, бира, руска салата, водка, вино, чипс и още куп крайно „полезни” неща. Но нали първо трябва да ядеш, преди да се молиш и да обичаш? С преяждане към катарзис!
Можеш да загубиш социалния си кръг. На всеки в един момент му писва, когато не се отговаря на поканите му. Но пък може и да установиш, че имаш наистина търпеливи приятели.
Работата ти може да пострада. Никой не е особено трудоспособен, когато единственото му желание е да не напуска пижамата, леглото и стаята си. Но може би точно работата е това, което те е вкарало в това състояние?

Опасности
Никога да не поискаш да излезеш. Е… радвам се, че прочете този пост. Подготви терена там, горе!
Да се подхлъзнеш към различни спасителни лодки, всяка от които по-унищожителна. Алкохолът, наркотиците, членуването в секта и склонността да правиш тънки прорези по кожата на скрити места са само малка част от възможностите.
Да се опиташ да поучаваш другите как се излиза от депресията, размахвайки пред очите им твоя опит.

Възможности
Можеш да излезеш от пещерата на депресията много по-силен. Ако изобщо успееш да излезеш, разбира се.
Ще научиш механизми за справяне със стреса и депресията, които ще ти вършат работа и в нормалното всекидневие. Но не прекалявай, да се щадиш една година от работа си е рисково за личните финанси.
Следващия път няма да си изненадан. Защото със сигурност ще има следващ път. Да, ще има, повярвай ми.


И, не, не размахвам този пост като лечител с опит. Просто понякога, когато човек напише в гугъл „депресия”, е добре да излизат и резултати, различни от диагнози. Гугъл не е лекар и не е терапевт. Ако смяташ, че е необходимо, потърси такъв, а не се занимавай да четеш форуми и блогове. В това число и този. 

No comments: