Skip to main content

Разказ за слона на везира

2013
Иво Андрич
Обожавам Иво Андрич и това е факт вече повече от 15 години. Първо беше „Мостът на Дрина”, последно – „Прокълнатият двор”. Между другото, втората е свързана с една от любимите ми български книги – „Случаят Джем” на Вера Мутафчиева – тъй като и в нея се разказва за съдбата на султанския син Джем. Но както и да е, сега на дневен ред е „Разказ за слона на везира”.
Понякога изпитвам нещо подобно на чувство за литературна вина, тъй като си падам по по-„архаичен” тип текстове, т.е. реализъм, исторически романи, тук-таме нещо психологическо, но писано преди да съм се родила. Нещо съвременните абстракции хич не ме грабват… И почвам да си дудна „Млад човек си, не бива така” и прочее. Но какво да се прави, явно нося пенсионерска душа.
Подариха ми разказите на Андрич за Коледа и с ръка на сърцето твърдя, че който го харесва по принцип, ще остане очарован и от тази книга. Всичко си е типично – има мост („Мостът на Жепа”), има любовна драма („Мара, наложницата на везира”), има много локална психология, особено видима в разказа, дал името на целия сборник. Тук-таме се срещат мотиви от митологията и фолклорните мистификации, появява се дори вампир. Първият разказ „Смърт в Синановото теке” пък е тежка равносметка за един на пръв поглед смислен и изпълнен с добрина живот. Текстовете са много красиви, с прекрасни описания, с добре изградена психология на персонажите, които са типични, местни, ярки. Добре застъпена е темата за патриотизма, но звученето не е шовинистично, а напомнящо за драмата на една разпокъсана от политиката, религията и войните земя. Последният текст в сборника – „Разказът” – пък е разказ за случването на разказите, авторът описва процеса на творене.
С две думи: страхотна книга. Няма да разочарова почитателите на Андрич, а току-виж добавила и нови.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…