Skip to main content

Благодаря!

Днес е Международният ден на думата „Благодаря”. Хората, които ме познават, знаят, че това е една от любимите ми думи. Просто защото вярвам, че когато чувстваш нещо, е добре да го споделиш, особено ако има „виновник” за емоцията. А благодарността е хубаво чувство. И не само благодарността от задържаната врата, от направената услуга или просто от приятния разговор.
Някъде около последния ми рожден ден мислех да напиша пост на тема за какво от последната една година от живота си съм благодарна. Темата е все така актуална, времето продължава да си тече, една година преди четири месеца или една година сега – все толкова много задържани врати, направени услуги, приятни разговори…
Но последната не една, не две, а малко повече години от живота ми са толкова различни, вълнуващи и коя от коя по(изтощаващо)-интересни, че става все по-безпочвено да кажеш „Благодаря на приятелите за онзи купон!” или „Благодаря ти, мило, че ме заведе на почивка в Турция!” Не са вече купоните, почивките и повърхностните усмивки това, което ти е приоритетно и за което си заслужава да благодариш.
Аз знам за какво искам да благодаря и се старая да го правя при всяка възможност. Благодаря за всеки случай и на всеки човек, успял да ме изкара от кръга ми на комфорт; на всеки приятел или познат, накарал ме да разбия всекидневната си рутина; за всяка ситуация, в която ми е било трудно и съм била на косъм да се откажа, но след това удовлетворението е било неописуемо. Благодаря за всяка провокация (в добрия смисъл на думата), накарала ме да видя сама себе си в непозната светлина. Благодаря за всяка смяна на гледната точка и за всяка успешна възможност да повървя в чужди обувки.И все пак една по-простичка благодарност – за слънцето и музиката. Защото през последната година имаше още повече слънце и още повече музика, които споделях с любимите си хора.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…