Skip to main content

De Profundis. Глас от бездната

„Любовта е причастие и трябва да се приема на колене, а Domine, non sum dingus трябва да бъде на устните и в сърцата на тези, които я приемат.”

2009 г.
Оскар Уайлд
Имах някакви очаквания към книгата, защото знаех, че това са писма, писани от Оскар Уайлд в затвора, докато излежава присъда, дължаща се на връзката му с лорд Алфред Дъглас-Бози. И тъй като в моите представи всичко, писано от Уайлд, е прекрасно, въздействащо и изпълнено с дълбок смисъл, хванах книгата и заминах на море.

Извод 1 – Това е една от най-неподходящите книги за четене на море. Донякъде обяснявам грешката си с факта, че преди години прочетох „Портретът на Дориан Грей” именно по едно морско време. Но De Profundis не е художествена проза, това е лична изповед. А личността и творчеството на един човек, колкото и да са свързани и взаимнозависими, всъщност са две съвсем различни неща.

Извод 2 – Продължението от Извод 1 е, че ако обожаваш литературата на един човек, не е задължително да обожаваш и човека. De Profundis показва Уайлд като слаб, отхвърлен и нещастен мъж, който не е намерил сили в продължение на години да реши един проблем в лични си живот, не е успял да пререже връзка, която е осъзнавал, че го съсипва.

Извод 3 – И все пак книгата си заслужава. В нея прозира добре познатата мъдрост на Уайлд, прекарана през призмата на разбитото сърце, банкрута и тоталното страдание. Може би не бях достатъчно толерантна, четейки я. Може би забравих, че и гениите вероятно са хора и страданието парализира и тях.

„Боговете са странни. Превръщат в инструменти на нашето наказание не само пороците ни. Погубват ни с помощта на това в нас, което е добро, нежно, човешко, обично.”


Така и не прочетох есето „Душата на човек при социализма”, включено в книгата. Този аспект от творчеството на Уайлд вече щеше да ми дойде в повече. 

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…