11.11.13

В защита на пещерния човек

Ходих на театър. Познаващите ме знаят, че не си падам много по тази форма на допир с изкуство, която изисква заковаването ми на един стол в продължение на поне час и половина без възможността да стана, да се разтъпча или пък да отида до тоалетната за разнообразие. Но както и да е, за друго иде реч.
В защита на пещерния човек“ е типична комедия. На билетите тържествено пише „Истерично смешно!“ и вероятно е така, защото 99.5% от залата се заливаше от смях. Останалите 0.5% бяха едно дете, което беше заспало на предния ред, аз и човека, с когото бях, на които ни се спеше повече, отколкото ни вълнуваха разсъждения в стил мъжки вариант на Cosmopolitan.

От постановката разбрах няколко неща, за които дори не подозирах: 
                всички жени смятат, че всички мъже са задници;
   всички жени са оперирани от логика, чувство за мярка при пазаруването и елементарна способност да водят безскандален диалог;
                всички мъже живеят, за да си хвърлят бельото на пода...
И т.н. факти и разсъждения в стилистиката на „Женени с деца“ и „Двама мъже и половина“. Ако си падате по такъв тип комедии, постановката е точно за вас.
Това, че на мен не ми хареса, не означава, че не е приятно написана и че актьорската игра не е съвсем подходяща за подобен спектакъл – stand-up comedy с централна тема „Мъжете са от Марс, жените – от Венера и ако приемем, че сме различни по природа, ще ни е по-лесно да се обичаме“.
Димитър Бакалов, който е защитника на пещерния човек на сцената, се справя добре, въпреки че според мен на моменти е малко дървен. Но пък му лепва добре ролята, в която влиза. А и се усеща искреност. Което е важно за въздействието все пак.
И за финал – китайският ресторант на „Славянска беседа“ бил все така добър, като преди 5-6 години, което е важно, когато театърът е „Сълза и смях“. 

No comments: