Skip to main content

Какво обичах


Хората не носят отговорност за чувствата си. Има значение какво правят…
2006
Сири Хуствет е блестяща, невероятна талантлива. Не напразно партньорът й в живота Пол Остър казва, че скоро тя няма да е известна като жената до Пол Остър, а той ще е известен като мъжа до Сири Хуствет.
Много хора твърдят, че „Какво обичах” е най-добрата й книга, превеждана на български. За мен тя беше крайно изтощаваща. Сюжетът е прост – две семейства интелектуалци в Ню Йорк, чиито животи се вплитат, те живеят и работят заедно, заедно отглеждат и синовете си. Единият мъж е преподавател по „История на изкуството” и критик на другия – набиращ популярност художник. Едната съпруга преподава „Английска литература”, другата пише книги за психически отклонения при жените като истерията през ХVІІІ и ХІХ век и анорексията и булимията през ХХ век. Синът на едната двойка е талантливо и свръхинтелигентно момче, а на другата – тиха и прикрита личност без видими заложби. И целият текст изобилства от детайлни описания на художествени произведения. Може би те ме изтощиха толкова. Не успя да намеря връзката им с психическото състояние на героя, от чиято гледна точка се води повествованието. Това е преподавателят Лио. Още заглавието на романа в минало време подсказва, че разсъжденията са за загубите, за хората, които са били обичани, но поради една или друга причина вече не присъстват в живота му. И тъй като темата не е от най-жизнерадостните, четивото не е леко.
Това не е единствената книга, в която Хуствет води повествованието от мъжка гледна точка и всъщност й се удава много добре. Но въпреки невероятните литературни качества на „Какво обичах”, демонстрираният изключително задълбочен психологически анализ на персонажите и развитието, което те търпят и ги прави особено живи, „Мъките на един американец” за мен е все така най-добрата й книга. Вероятно защото там има една идея повече действие, отколкото описания. И така личната ми класация към момента е подредена така: "Какво обичах", "Мъките...", "Омагьосването на Лили Дал". Но като автор в същата тази лична класация Хуствет заема едно от първите места. 
Най-голямото достойнство на „Какво обичах”, поне според мен, е изграждането на множество вътрешни сюжети, което прави книгата „матрьошка” от истории. На повърхността е съдбата на главните герои, но отвътре изскачат сюжетите на книгите и картините, сътворени от тях. 


Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Животът ми като Тиквичка

Жил Парис
Това е една от най-чудесните книги, които съм чела през тази година. Излезе преди няколко месеца и с ентусиазъм си я понесох към Малта, за което пътуване ще разкажа някой друг път. Но „Животът ми като Тиквичка“ се чете чудесно и в самолета, и на плажа, и в почивките от разходките и завладява с неповторимия чар на книгите, написани от гледната точка на дете. Усещането е подобно на „Момчето с раираната пижама“, но тъй като сюжетът не е чак толкова тежък, книгата не изцежда, а зарежда. А и както става ясно от анотацията на издателя, краят не е никак неприятен.
Но преди края – „Животът ми като Тиквичка“ е написан на прекрасен, детски език и разказва от гледна точка на Икар по прякор Тиквичката как той погрешка застрелва майка си. Всъщност идеята му е да убие небето, защото алкохолозирината му майка постоянно натяква за заминалия си баща, чиято глава е била все в облаците и от небето идват все неприятности. Затова именно то е цел на Икар в престрелката, но вместо това убива майка с…