Skip to main content

10 "за" и 10 "против" влюбването


След
Сутрин се събуждаш с мисълта, че нямаш сили да преживееш още един ден.
Припознаваш се във всеки непознат на улицата.
Всяка песен с по-минорно звучене те докарва до сълзи.
Имаш буца в гърдите, която ти пречи да дишаш. Осъзнаваш, че е сърцето.
Нямаш сили да изпълняваш всекидневните си задължения.
Чувството за разпад – физически, психически, емоционален, фактически, цялостен – не те напуска с месеци/години.
Сигурен си, че никога няма да се възстановиш.
Убеден си, че никога повече няма да си щастлив.
Имаш само една тема за разговор с приятелите си – как сърцето ти е разбито на пух, прах и няма никакви кристали, никаква красота в това чувство, само болка, болка, болка.
Боли.

Преди
Първата целувка.
Онзи перфектен момент, в който сте се хванали за ръце и връзката между вас е била неразрушима.
Откриването на милионите неща, които и двамата харесвате.
Прегръдките, които са ви превръщали в едно цяло.
Четенето на мисли и разпознаването на неизказани още реплики.
Откриването на онова малко нещо във външния вид, което не харесваш и което прави нещата още по-истински.
Разговорите за всичко и нищо до сутринта.
Първата нощ заедно – не е секс, а правене на любов.
В живота ти има някого, на когото си готов да се усмихваш винаги и слънцето изгрява всеки път, когато го видиш.
Съвършеният андрогин не е мит, двете половинки са се намерили.

Би ли се отказал от вторите 10, за да избегнеш първите 10? 

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…