Skip to main content

Стая


2011
Ема Донахю
„Адът – това са другите” или „Адът – това сме ние”?
Стая е история, разказвана от 5-годишния Джак, който живее в Стая с Мам. Стая е под земята, Прозорец е високо и в него понякога, но много рядко се вижда Сребърното лице на Бог. Денем от него влиза светлина зарази Златното лице на Бог. В Стая има всичко необходимо за оцеляването на Джак и Мам. То е осигурено от Големия Ник, който понякога идва нощем. Когато той идва, Джак трябва да спи в Гардероб. Но той не спи, а брои колко пъти Големият Ник ще изскърца леглото. Понякога са 217, понякога над 300, а понякога Джак просто се обърква и не може да ги преброи.
Джак и Мам имат телевизор, в който дават неща, които не са истински. Истинска е Стая и всичко в нея. Но когато Джак става на 5, Мам му казва за живота Навън. И за това, че Навън е истинско.

Книгата е много силна, препълнена с метафори за световете, които населяваме, за това кое е истинско и кое не и как това, което познаваме от раждането си, е единствената истина, всичко друго е илюзия. Поне за нас, но не и за тези, които живеят в тази илюзия и за които ние сме илюзията. За това колко е страшен всеки сблъсък с отвън и как търсим спасение в установения уют. Дори той да е измамен и изграден върху насилие и пределен контрол. Колко е лесно да обитаваш няколко квадратни метра и колко е трудно да се сблъскаш с новото, когато всичко е ново.
За книгата може да се прочете доста в интернет, но на мен лично най-много ми хареса представянето на „Капитал” тук. 

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…