27.5.12

Деян Енев пред "Стандарт"

"Криза в съвременната ни литература няма. Даже има възраждане.  Постоянно излизат много хубави книги. Проблемът е, че се скъса комуникацията  между книгата и читателя. Читателят, освен ако не е запален читател и не се  интересува специално, няма откъде да се информира какво излиза. Книгата е  сбутана в кьошето на медиите. Ако обаче се интересува, читателят наистина има  какво да прочете."


"Лично мен темата за емиграцията не ме е изкушавала. Но ме  боли много за обезкръвяването на България. Та в чужбина живеят близо два милиона  българи в силата си. Всъщност тези два милиона българи са нашите "изчезнали"  тук, в България, читатели. Защо се чудим тогава, че малко се купували български  книги. "


"Ако живееш с усещане за мисия, няма да успееш да направиш  нищо. Само ще се оглеждаш в огледалото."


Това са някои цитати от интервюто на Деян Енев за "Стандарт". Информационният повод е ясен - за втори път на изпит след 7-и клас се пада негов разказ. В такива моменти се ядосвам, че не съм седмокласник. Утешението ми е, че разказът "Бабата, която хранеше котките", е част от сборника "Българчето от Аляска", на който е писано да прочета на един дъх и до дни да споделя скромното си мнение тук. А най-радващата ме част от интервюто е: 

"В момента пиша роман. Дори получих аванс, който  отдавна е изхарчен. Така че няма мърдане - романът трябва да стане."

4 comments:

Svetla Encheva said...

Книгата може да е "сбутана в кьошето на медиите", но пък говоренето за книги е много активно в интернет и се организират купища литературни събития, които си имат аудитория, кое от кое по-интересни. Някои издателства, успяват по много добър начин да използват силата на интернет и социалните мрежи, за да се промотират (например ЛиК от сравнително "старите", "Скалино", Black Flamingo Publishing от новите - е, второто засега най-вече във Facebook), докато други разчитат най-вече на традиционни типове маркетинг. Издателство "Сиела" например хич го няма в социалните мрежи.

sun said...

Мда, интернет е новото средище на книгите, колкото и странно да звучи това предвид някогашните вайкания как "мишката ще убие книжката" :)
А по повод издателствата - "Изток-Запад" също е активно, но като цяло скуката е пълна. Явно повечето не са се светнали, че групата на четящите/купуващите книги в немалка степен се припокрива с групата на "живеещите" в социалните мрежи :)

Svetla Encheva said...

А ако бях посетила всички събития от Седмиците на четенето, за които надлежно бях поканена във Facebook, нямаше да има кога да спя. Пък се задава пролетното издание на София Поетики... Литературният живот кипи и бълбука, докато някои продължават да се вайкат - за мишките, книжките, че от интернет се затъпявало и пр. :-).

sun said...

Но, знаеш ли, на 24 май пред Народния театър имаше литературно четене на три съвременни български романа и имаше обидно малко хора. Половината от които бяха с откровената цел да пречат на останалите да слушат.