Skip to main content

Деян Енев пред "Стандарт"

"Криза в съвременната ни литература няма. Даже има възраждане.  Постоянно излизат много хубави книги. Проблемът е, че се скъса комуникацията  между книгата и читателя. Читателят, освен ако не е запален читател и не се  интересува специално, няма откъде да се информира какво излиза. Книгата е  сбутана в кьошето на медиите. Ако обаче се интересува, читателят наистина има  какво да прочете."


"Лично мен темата за емиграцията не ме е изкушавала. Но ме  боли много за обезкръвяването на България. Та в чужбина живеят близо два милиона  българи в силата си. Всъщност тези два милиона българи са нашите "изчезнали"  тук, в България, читатели. Защо се чудим тогава, че малко се купували български  книги. "


"Ако живееш с усещане за мисия, няма да успееш да направиш  нищо. Само ще се оглеждаш в огледалото."


Това са някои цитати от интервюто на Деян Енев за "Стандарт". Информационният повод е ясен - за втори път на изпит след 7-и клас се пада негов разказ. В такива моменти се ядосвам, че не съм седмокласник. Утешението ми е, че разказът "Бабата, която хранеше котките", е част от сборника "Българчето от Аляска", на който е писано да прочета на един дъх и до дни да споделя скромното си мнение тук. А най-радващата ме част от интервюто е: 

"В момента пиша роман. Дори получих аванс, който  отдавна е изхарчен. Така че няма мърдане - романът трябва да стане."

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…