Skip to main content

Сбогувания

2009
Хуан Карлос Онети
Книгата всъщност съдържа две новели, първата от които, едноименната, е много добра. В „Сбогувания” един барман предрича шансовете за живот на пациентите на планински санаториум с изумителна точност. Но един ден пристига пациент, чиято съдба заема съзнанието на цялото село, в това число и на бармана. А когато започват да пристигат писма от два източника, когато една след друга идват да го посетят две жени, страстта към одумване и разгадаване на чуждите мистерии достига невиждани висоти. Всички се вълнуват много повече от това коя ще избере мълчаливият пациент, отколкото как протича лечението му. Всъщност до края на книгата така и не става ясно той от какво точно е болен. Масло в огъня на обществените вълнения налива и демонстративният му отказ да общува с когото и да било. Всъщност до края на новелата той остава безименен. Но вълнуващ с отказа си да се впише, макар и повалян все повече от наближаващата смърт.
Новелата „Сбогувания” е доста добра, много богата е психологията на персонажите. Текстът е изграден с усет към всеки детайл на личността, към всяка емоция. И се радвам, че с него започна „познанството” ми с Онети. Даже съм малко учудена как съм го пропускала досега, при положение, че името му се нарежда до тези на Маркес, Льоса и т.н. латиноамерикански класици.
Всъщност „Сбогувания” в съчетание с дъжда навън и една песен ми въздейства толкова силно, че започнах да се плаша за психическата си стабилност, на моменти текстът е много подтискащ. 
Не така стоят нещата обаче с другата новела от сборника – „На един безименен гроб”. „Вчера изкопах гроб за един измислен козел” е изречението от този текст, което ме покърти. То по някакъв абсурден начин обема и основната интрига в текста, защото той представя не твърде активните опити на един лекар от провинциално градче да разбере коя е жената, на чието погребение случайно е присъствал и където са били само той, млад местен богаташ и един козел. Историята не ми се стори оригинална, персонажите бяха слабо и някак непоследователно изградени. От много време не ми се беше случвало да чета „по диагонал”.
За капак на всичко и от двете новели съм с неприятно впечатление от преводача и/или редактора. Особено в „Сбогувания” срещах моменти, които звучаха като дословен превод от испански. На места усещането беше сякаш преводачът е безкрайно уморен и точно тези страници никой не е погледнал и изредактирал. 
Заради любовта ми към латиноамериканската литература и като цяло хубавото ми впечатление от книгата, и особено след не много ласкавия ми коментар, съм длъжна да препратя любопитните и към едно много по-позитивно ревю на същата книга в "Аз чета". 

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…