Skip to main content

Международен ден на детската книга

Днес е Международният ден на детската книга, който съвпада с един от най-вълшебните разказвачи на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Нямам намерение да опявам как днешните деца не четат, защото това не е така. Ако родителите четат, децата възпроизвеждат модела. Но датата ме подсети за моята любима детска книжка "Питър Пан" и за интересният психологически синдром на Питър Пан. Неведоми са пътищата на асоциациите. 
Ето и неговите основни белези според първия описал го психолог Дан Кайли:

„Емоционален паралич" – емоциите му са затормозени, реакциите са неадекватни: недоволството излиза на повърхността във вид на ярост, радостта като истерия, разочарованието като самосъжаление и т. н.
„Социална безпомощност" – той няма истински приятели, защото самият той никого не цени и с лекота ги предава. В подрастваща възраст лесно попада под влияние на връстниците си. Действията му са импулсивни, няма точна представа за добро и лошо. По-често обръща внимание на непознати, а не на семейството си. Самотен е, а самотата често води до състояние на паника.
„Щраусова политика" – не забелязва проблемите с надежда, че те сами ще се разрешат; не си признава грешките и не се извинява. Много е изобретателен в прехвърлянето на вината върху другите.
„Зависимост от майката" – има двойствено отношение към майка си – раздразнението се съчетава с чувството за вина, породено от желанието да се освободи от влиянието й. В присъствие на майката възниква напрежение в отношенията с елементи на сарказъм и последващи изблици на нежност. В детството той често иска да го съжаляват, за да получи желаното от него, основно от майката, предимно пари.
„Зависимост от бащата" – контактът с бащата не се осъществява. Той жадува за духовна близост с баща си, но не се надява да заслужи неговата любов и одобрение. В зряла възраст продължава да идеализира баща си. Оттук са и неговите проблеми с началниците.
„Сексуална зависимост" – неговата социална безпомощност се прехвърля и върху общуването с другия пол. Скоро след настъпването на половата зрялост той интензивно започва да си търси приятелка, но инфантилността му отблъсква девойките. Страхът от отхвърляне скрива зад маската на жестокостта и безсърдечието на "печен мъж". В повечето случаи остава девствен и след 20-ата си година, но се срамува и се фука с мними победи. (източник: сп. „Тема”)
Някога бях убедена, че Питър Пан е моята диагноза, но след прочетеното все още имам надежда за психичното си здраве.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…