Skip to main content

***


Когато отиде в магазина, където правеха тениски, не беше много сигурна дали няма да я сметнат за луда. На влизане хвърли бърз поглед в огледалото до вратата и не откри никакви признаци на маниакалност във външния си вид. Но знаеше, че желанието да си направиш тениска с лицето на никому неизвестен човек говореше за нездрав интерес. Притесняваше се й дали начинанието изобщо може да се реализира, защото изображението, което искаше да се щампова, беше изрисувано на бял лист с черен молив – реалистична графика, представляваща анфас на млад мъж с подчертани скули и тъмни коса и брада. Тя нямаше никаква представа как от хартията да извлече достатъчно качествен дигитален образ, но имаше късмета момчето, което работеше в магазина, да знае и да страда от липса на работа. Оскъпяването се равняваше на две бири.
Предната нощ беше сънувала това лице. Не го познаваше, не го и хареса особено, винаги предпочиташе блондините, когато положението опреше до избор. Но усещането в съня й, състоящ се само от образа на едно мъжко лице, я накара да стане от леглото и да го нарисува. Почувства топлина, каквато си представяше, че съществува само в майчината утроба.
Изработката на тениската се забави със седмица и беше готова малко след последния закъснял пролетен сняг. А после тя не я носеше, тъй като на дрехата нямаше надпис и й беше неудобно да си измисля небивалици, когато я питаха кой е този.
В един от последните горещи дни, когато я беше сложила, само защото нямаше чисти дрехи след слелите се море, планина и няколко музикални фестивала, го срещна на улицата. Вървеше срещу нея, втренчен в тениската, взрян в себе си.
Асфалтът се разтапяше от топлина…

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…