Skip to main content

***


Когато отиде в магазина, където правеха тениски, не беше много сигурна дали няма да я сметнат за луда. На влизане хвърли бърз поглед в огледалото до вратата и не откри никакви признаци на маниакалност във външния си вид. Но знаеше, че желанието да си направиш тениска с лицето на никому неизвестен човек говореше за нездрав интерес. Притесняваше се й дали начинанието изобщо може да се реализира, защото изображението, което искаше да се щампова, беше изрисувано на бял лист с черен молив – реалистична графика, представляваща анфас на млад мъж с подчертани скули и тъмни коса и брада. Тя нямаше никаква представа как от хартията да извлече достатъчно качествен дигитален образ, но имаше късмета момчето, което работеше в магазина, да знае и да страда от липса на работа. Оскъпяването се равняваше на две бири.
Предната нощ беше сънувала това лице. Не го познаваше, не го и хареса особено, винаги предпочиташе блондините, когато положението опреше до избор. Но усещането в съня й, състоящ се само от образа на едно мъжко лице, я накара да стане от леглото и да го нарисува. Почувства топлина, каквато си представяше, че съществува само в майчината утроба.
Изработката на тениската се забави със седмица и беше готова малко след последния закъснял пролетен сняг. А после тя не я носеше, тъй като на дрехата нямаше надпис и й беше неудобно да си измисля небивалици, когато я питаха кой е този.
В един от последните горещи дни, когато я беше сложила, само защото нямаше чисти дрехи след слелите се море, планина и няколко музикални фестивала, го срещна на улицата. Вървеше срещу нея, втренчен в тениската, взрян в себе си.
Асфалтът се разтапяше от топлина…

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Животът ми като Тиквичка

Жил Парис
Това е една от най-чудесните книги, които съм чела през тази година. Излезе преди няколко месеца и с ентусиазъм си я понесох към Малта, за което пътуване ще разкажа някой друг път. Но „Животът ми като Тиквичка“ се чете чудесно и в самолета, и на плажа, и в почивките от разходките и завладява с неповторимия чар на книгите, написани от гледната точка на дете. Усещането е подобно на „Момчето с раираната пижама“, но тъй като сюжетът не е чак толкова тежък, книгата не изцежда, а зарежда. А и както става ясно от анотацията на издателя, краят не е никак неприятен.
Но преди края – „Животът ми като Тиквичка“ е написан на прекрасен, детски език и разказва от гледна точка на Икар по прякор Тиквичката как той погрешка застрелва майка си. Всъщност идеята му е да убие небето, защото алкохолозирината му майка постоянно натяква за заминалия си баща, чиято глава е била все в облаците и от небето идват все неприятности. Затова именно то е цел на Икар в престрелката, но вместо това убива майка с…