Skip to main content

Сън отново е на линия

Днес попаднах на „Нещо се случи” – новият блог на Тошка Иванова. Името му отключи страхотна асоциацитвна вълна.
Блогът, който четеш в момента, е почти на 6 години и за този период премина през няколко сериозни трансформации, вероятно аналогични на трансформациите, през които преминава почти всеки човек в разгара на 20-те си години. Преди три години обаче, през март 2009 г., се случи нещо, което промени блога и списващия го за дълго.
Преди три години, в деня на дипломирането си, си подарих страхотна нощна лампа и се затворих с купчина книги в къщи. Нямам спомен за последвалия месец (или месеци). Знам само, че излизах от къщи, колкото да отида до работа. През другото време четях. Окопах се в книгите, скрих се в тях. И така с години. Изпълзяването започна преди година и нещо и може би още не е приключило. Но знам, че съм на прав път. Виновни за него са много хора и много случайности. Но е хубаво. Вече не ми се пише само за книги, не ми се скрива зад тях. Въпреки опитите ми да маскирам вълнуващото ме като „приказки”, не е същото.
Преди години се уплаших от факта, че в този блог стоеше моето име, че се бях увлякла, пишех за себе си, не бях анонимна. А т.нар. ми „тайни” не бяха като на Чикатило. Но за да можеш да покажеш нещо спокойно на външния свят, първо трябва да го приемеш радушно за свое. Аз се приех.
Казвам се Светослава Кръстева. Наричат ме Съни, Сънчето, Сън, Сънита, дори Светла. Работя в сферата на публичните комуникации. И не се вълнувам само от книги. Тук отново ще се пише за това, което е важно за мен и не е свързано с работата ми.
Ето и едно добро начало:

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…