11.12.11

Най-добрите 100 литературни творби за всички времена

Списък на най-добрите литературни творби беше публикуван в английския вестник „Гардиън“. В допитването са участвали 100 писатели от 54 страни. Идеята и инициативата е на норвежки литературни клубове. Списъкът няма претенцията да се превръща в класация и затова ранглиста не е правена . Въпреки това организаторите на допитването споделят, че най-много гласове за най-добра книга за всички времена безспорно събира „Дон Кихот“ на Сервантес.
Списъкът е достъпен тук. Част от заглавията в него са  „Декамерон“, „Брулени хълмове“, „Чужденецът“, „Кентърбърийски разкази“, „Божествена комедия“, „Големите надежди“, „Престъпление и наказание“, „Възпитание на чувствата“, „Любов по време на холера“, „Фауст“.

2 comments:

rozitu said...

Имам чувството, че като се съставят такива класации, анкетираните се стараят да звучат максимално интелигентни и отговорите им са пълна глупост. Много се извинявам ама в наши дни, ако някой ми каже, че любимата му книга е "Божествена комедия" или "Декамерон", ще си направя единствено извода, че е позьор, който ми се прави на умен, а всъщност не е чел кой знае колко. Съвременният човек, че може да ме убеди, че Алигиери го е докоснал и развълнувал искрено и това е любимият му автор. Най-разочароващото в тая класация е, че са се допитвали уж до писатели.
А и у нас такива хора май има доста. За това и като се правят у нас такива класации все се оказва, че хората много обичат "Под игото". Дрън-дрън.

sun said...

Проблемът на българските класации е, че се правят сред читатели. А читатели много няма. Има обаче набити в съзнанието заглавия, които бившите читатели помнят от задължителните списъзи от преди 10, 20 и повече години. И на повърхността винаги изплува "Под игото" с Рада, Бойчо и най-вече Мунчо.
Но за западните класации мисля, че проблемът е точно обратният - правят се от някакви странни професори, дъвчещи тютюн в мрачните си кабинет в университети в сгради на средновековни замъци. Какво очакваш от такъв човек, той диша въздуха на 16 век? :)))