Skip to main content

Най-вдъхновяващите бизнес четива

Най-вдъхновяващите бизнес четива предлага Мениджър, доверявайки се на редакторите на CNBC. По-долу е както списъкът с книгите, така и интересни неща, които могат да се намерят на български за тях:
„Умножителите: как най-добрите лидери правят света по-умен” от Лиз Уайзман: Авторката разделя два основни типа лидери – „Умножителите” и „Намалителите”. Първите умеят да извличат най-доброто от себе си и служителите си, докато вторите оставят таланта и ресурсите да се пилеят.
„На ръба” от Хенри Полсън: Бившият генерален директор на „Голдман Сакс” и финансов министър на САЩ пише за световната икономическа криза и за борбата на финансовите лидери да спрат срутването в пропастта.
„Доставяме щастие: път към печалбата” от Тони Хсие: Главният изпълнителен директор на онлайн търговеца на дребно Zappos.com, който всяка година реализира продажби за над 1 млрд долара, споделя уроците, които е научил от бизнеса и живота. Съветите му? „Плащайте на служителите по 2000 долара, за да напуснат!” „Приоритет №1 е културата на компанията!” „Изучавайте науката за щастието и я прилагайте в бизнеса си!”
„Сляпо спускане” от Джеймс Табор: Издаваният и в България автор описва вдъхновяващо изследването на най-дълбоките пещери на Земята. Приключенски разказ за трудностите и преодоляването им в екстремна среда, който, макар и не точно бизнес четиво, е поучителен и вдъхновяващ за всеки, който живее живота си като предизвикателство.
На български от Табор може да се открие "Династията на Исус".
„Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре” от Майкъл Луис: Историята на един разочарован талант от Уолстрийт. Луис анализира корените на последната финансова криза и алчността на американските пазари.
А ето и мнението на Книголандия за "Големият залог".
„Приключения сред мравки” от Марк Мофет: Известният като „Индиана Джоунс на ентомологията” Мофет е пропътувал целия свят, за да изучава мравките. Какви майстори са те в разработването на нишите! Дупки, цепнатини, хралупи – мравката знае прекрасно как да използва територията и ресурсите си. А мравките от Амазонската джунгла умеят прекрасно да накарат другите да работят за тях. Какъв прекрасен пример от природата, нали?
На българския читател Мофет е повече известен с жабите, обаче.
„Краят на Уолстрийт” от Роджър Лоуенстийн: Какви са причините и следствията от краха на американската финансова основа? Сочни клюки и задълбочен анализ характеризират книгата на Лоуенстийн, която доказва, че кризата започва много преди падението на „Леман Брадърс”.
„Добрата страна на ирационалността: неочакваната полза от това да избягваме логиката на работа и вкъщи” от Дан Ариели: Ексцентричният поведенчески икономист от MIT и Duke предлага една по-позитивна гледна точка към човешката ирационалност, която се отразява на живота, бизнеса и обществените нагласи. Той изследва Ефекта IKEA („ако изградите нещо сами, гордостта и сантименталната привързаност вероятно ще ви дадат преувеличена представа за стойността му”) и Ефекта Бейби Джесика (защо реагираме на страданието на един човек, но не и на проблемите на множеството), за да препоръча как да направим истински промени в живота и личността си, в работата, иновациите, мениджмънта и управлението. И всичко това с много хумор, самоирония и любов към човешката ексцентричност.
Капитал предлага интересно представяне на книгата, дори се изкушавам да си я поръчам на английски, а не да чакам някое издателство да се сети за нея.
„Преработване” от Джейсън Фрайд и Дейвид Хенсън: Американците от компанията за уебапликации 37signals организираха Световния ден за бойкотиране на делови срещи (19 януари). Те нарушават всички правила и печелят. Отново и отново доказват, че обичайният начин не е правилният. Книгата е безпощадно натрупване от остри, ясни съвети за успеха.
А ето и какво казва Фрайд за ТЕД
„Момчето, което впрегна вятъра” от Уилям Камквамба: Авторът е от крайно бедно селце в Малави. Ходи на училище до 14-годишна възраст, след което трябва да спре, за да работи. Започва да се увлича от книгите в библиотеката и в една от тях вижда картинка на вятърна мелница и генератор. Предприемчивият тийнейджър преравя бунища и складове, за да събере материал за първия вятърен генератор в региона, който снабдява дома на 14-годишното момче с електричество. През следващите години той ъпгрейдва творението си и впряга вятъра във водна помпа, която да помага на родителите му. Невероятната история на Камквамба се превръща във вдъхновение и за най-закоравелите бизнес акули от Уолстрийт.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…