Skip to main content

Нежна е нощта

2011
Франсис Скот Фицджералд
Книгата беше преиздадена наскоро, но само за последните 10 години това е третото или четвъртото й издание, без да броим включването й в сборници (с „Великият Гетсби” през 2001 г. например).
Докато я четях, осъзнавах, че в главата ми се загнездва един въпрос и той е как са оцелели тези хора след саморазрушението, на което са се подлагали в продължение на години – физическо и емоционално. Не са оцелели. „Покажете ми героя и аз ще ви напиша трагедия” – това казва Скот Фицджералд за писането си, но прилага същия принцип и за собствения си живот. Поколението американски автори, преживели по-голяма част от 20-те години в скитане, основно в Европа, се характеризира с ниска степен на преживиямост. Самият Фицдгералд умира през 1940 година на 43 години от масиран инфаркт. Съпругата му Зелда изгаря в пожар 8 години по-късно в психиатрична клиника, лекувайки повече от 15 години шизофрения. Приятелят му Хемингуей се самоубива на 62 години, вчера се навършиха 50 години.
За „Нежна е нощта” много критици казват, че не е най-добрият роман на Фицджералд. В класацията на Монд 100-те най-велики книги на 20 век въобще не присъства, за сметка на „Великият Гетсби”, класиран на 46-о място. В „Голямото четене” българските читатели също класираха по-напред по-популярния му роман (57-о място), оставяйки „Нежна е нощта” на 62-а позиция.
Вероятно най-трудно е да пишеш за нещо, което сам си преживял, да описваш едновременно най-щастливите и най-разрушителните си години. В „Нежна е нощта” Скот дава на героите си имена, различни от неговото и на съпругата му, но приликата с действителния им живот е повече от очевидна. Той е популярен, обаятелен, с утвърдена кариера, тя е душевно болна. Животът им е постоянен празник и така до големия крах. Обречеността лъха от всяко описание на вечеря, обед, малък джин за закуска, дуел на пияна глава, вечеря с остроумни разговори и леещо се вино, уиски в задимен парижки бар, изневяра или почти…
Симптоматична за времето си книга. Но сблъсъкът, контрастът с прагматичното и лишено от разюздано и същевременно с това изтънчено бохемство настояще е твърде ярък. Облъченият от реалността съвременен човек вероятно ще вижда в алкохолните вакханалии най-малкото тежка цироза, а не източник на вдъхновение.
Все още ми е трудно да „дефинирам” тази книга. Твърде много противоречи на собствените ми разбирания за живота. Но въпреки това дори аз за мъничко се влюбих в главния персонаж Дик Дайвър и в разрушителната му любов с пациентката и съпругата му Никол. Точно както от години съм влюбена в безумната история на Скот и Зелда Фицджералд. И както пее Lisa Stensfield Why do we call it love.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…