27.1.11

Маркес отново ще се издава в България

След 17 години отсъствие от книжния пазар и търговията на черно, стигаща до 100 лева за екземпляр, най-накрая романите на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес се връщат при българския читател. Издателство "Лъчезар Минчев" подготвя серия от художествени и документални произведения на нобелиста. Така чаканата колекция стартира с луксозното томче "Дванайсет странстващи разказа", което ще се появи през лятото с цена 16 лева. Издателството пусна сборник на Маркес през 1993-а - за първи път след 10 ноември 1989. Кармен Балселс, литературният агент на Маркес, допуска продажбата на авторски права у нас след няколко скандала с българските издатели през социалистическия период. Книги без договор и отчитани намалени тиражи тогава разочароват писателя и агента му. Но това, което прелива чашата на търпението им, е непрофесионалното издание на романа "За любовта и други демони" – на вестникарска хартия, без преноси на думите и с други полиграфически недостатъци. Така се стигна до забрана за разпространение на Маркес у нас. "За любовта и други демони" ще излезе през втората половина на 2011-а. В момента се прави осъвременяване на превода на Лъчезар Мишев и ревизия на някои неточни реалии. За първи път на български език ще излезе новелата "Спомен за моите тъжни проститутки". Текстът все още носи работно заглавие и няма преводач. С особено вълнение читателите ще чакат и "Сто години самота". Сред слуховете, които витаят около първото излизане на романа у нас, е и съмнението, че издателите "скъсяват" книгата с около 30 процента. Така от "Сто години самота" остават "70 години самота", шегуват се в писателските среди тогава. Преводачът Румен Стоянов се е заел с проверката и осъвременяването на текста в новото издание. (източник: Актуално)

Няма как да опиша радостта си от новината, затова само добавям известните 13 мисли на Маркес, вместо поздрав: 

Истински приятел е този, който ти подава ръка и докосва сърцето ти.

Не плачи, когато всичко свърши, усмихни се, че нещо ти се е случило.
Обичам те не затова какъв си ти, а за това какъв съм аз, когато съм до теб.

Никой не заслужава да лееш сълзи за него, а този, който заслужава това, никога няма да те разплаче.

За света ти може да си един човек, но за един човек може да си целия свят.

Само защото някой не те обича, както на теб ти се иска, не значи, че не те обича от все сърце.

Винаги ще има хора, които ще те нараняват, но за всеки случай трябва да продължиш да вярваш в хората.

Може би Бог иска да срещнеш няколко неподходящи личности преди да срещнеш човека за теб, за да бъдеш наясно със себе си.

Най-много ти липсва този, който е до теб, но ти знаеш, че никога няма да е твой.

Никога не се разделяй с усмивката си, дори и когато ти е тъжно, … откъде да знаеш, може някой в този момент да се влюби в нея.

Не си губи времето с човек, на когото му е все едно дали си до него.

Стани по-добър човек, и гледай да си наясно със себе си, преди да срещнеш някого с надеждата, че той ще разбере що за човек си ти.

Не си давай много-много зор, най-хубавите работи се случват, когато най-малко ги очакваш.

No comments: