Skip to main content

Крадецът на книги

2010
Маркъс Зюсак
Сравнително нова книга, която отлежава на рафта с непрочетеното половин година. Вероятно защото се оказах в капана на поредица от книги със сходна тематика – Втората световна война през призмата на детското. И тъй като и „Крадецът на книги” е от тази поредица, изчаквах да ми „размине”. Радвам се, че на изчакването беше сложен край.
За пореден път се изумявам как толкова млад автор пише толкова добра книга. Но явно дарбата си е дарба, а култивацията й само помага. „Крадецът на книги” е публикувана, когато Маркъс Зюсак е само на 30 години – 2005 г. От тогава печели множество награди, международен бестселър е, успя да си спечели много добро име и в България, за което говорят анотации като тези в Аз чета или пък Книголандия.
Едно търсене в Гугъл ще изясни на всеки любопитен за какво се разказва в книгата, кой разказва, как разказва, защо, дори как завършва. Всъщност краят е най-маловажният в цялата история. Защото, когато разказвачът е Смъртта, всичко е някак логично предопределено.
Но Смъртта е интересен разказвач, издава малки тайни, оставя читателя леко разочарован от разкриването на подробности от следващите глави. Само че това са подробности все за нечия смърт, а подозирам, че Смъртта просто е като всички останали – обича да говори за работата си.
Крадецът на книги е малката Лизел, първата открадната книга е наръчник на гробаря, а докато Втората световна война разрушава света на живите, за да изгради вселена на мъртвите, Лизел краде, чете и пише книги, за да оцелее. И през цялото време Смъртта я гледа в очите, разрушавайки митовете, че дебне иззад лявото рамо.
За мен това е изключително добре написана, много истинска, много тежка като тематика, но като стил и повествование – лека за четене книга.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Животът ми като Тиквичка

Жил Парис
Това е една от най-чудесните книги, които съм чела през тази година. Излезе преди няколко месеца и с ентусиазъм си я понесох към Малта, за което пътуване ще разкажа някой друг път. Но „Животът ми като Тиквичка“ се чете чудесно и в самолета, и на плажа, и в почивките от разходките и завладява с неповторимия чар на книгите, написани от гледната точка на дете. Усещането е подобно на „Момчето с раираната пижама“, но тъй като сюжетът не е чак толкова тежък, книгата не изцежда, а зарежда. А и както става ясно от анотацията на издателя, краят не е никак неприятен.
Но преди края – „Животът ми като Тиквичка“ е написан на прекрасен, детски език и разказва от гледна точка на Икар по прякор Тиквичката как той погрешка застрелва майка си. Всъщност идеята му е да убие небето, защото алкохолозирината му майка постоянно натяква за заминалия си баща, чиято глава е била все в облаците и от небето идват все неприятности. Затова именно то е цел на Икар в престрелката, но вместо това убива майка с…