6.9.10

Ни вест от Гурб

2010
Едуардо Мендоса

Оказа се, че Едуардо Мендоса е доста популярен съвременен испански писател. Вероятно го бях пропуснала поради недотам успешния си сблъсък със съвременната испанска проза в лицето на едно криминале и една цинична история за сексуалните завоевания на млада мадридчанка преди 5 години. Но Мендоса превежда, пише романи и театрални постановки и ако човек е в подходящото настроение, може да получи висока доза хормон на щастието от написаното от него. Е, ако не от всичко, то от „Ни вест от Гурб" със сигурност.
Книгата се чете за времето, за което хубав автобус тръгва от централната автогара София и влиза в Пловдив. Последната страница е малко преди почивката там по линията София-Бургас. Два часа, за които е добре да се запасите с дъска – да я захапете, ако не искате целият автобус да слуша кикота ви. Ако това не ви притеснява и имате странно чувство за хумор, характеризиращо се с афинитет към леко плоските, но солидни като количество, смешни ситуации, книгата е точно за вас.
Разказва се за две извънземни, попаднали в Барселона. И докато Гурб изчезва в дебрите на града, вторият член на чуждопланетния екипаж го търси, откривайки любимата си храна (мекици) и още куп странни приложения на земната флора, фауна и т.н.

No comments: