6.9.10

Лигея

1983
Джузепе Томази ди Лампедуза

Джузепе Томази е дук на Палма и княз на Лампедуза, т.е. истински благородник, който, след оттеглянето си от военна кариера след края на Втората световна война, се отдава на писателство. Романът му „Гепардът” е издаден една година след смъртта му (1957 г.), а през 1963 г. по него е заснет филм с участието на Ален Делон. През 2000 г. на екран излиза италианска биографична продукция за написването на романа с името „Ръкописът на принца”.
Бях много приятно изненадана, че „Гепардът” е издадена (или може би преиздадена) през 2007 г. от „Унискорп”, което потвърждава мнението ми, че това издателство наистина се е обърнало към неоспоримата класика.
„Лигея” е сборник от автобиографични разкази и една повест, чието име носи цялата книга. Сюжетите са изключително четивни, текстовете са написани леко, почти нежно. Всъщност цялата книга носи усещането за дълго трупано познание за писането чрез четене и на финала изливане на всичко научено в няколко много добри творби. Сякаш Томази ди Лампедуза е чел дълги години в аристократичната си библиотека най-доброто от световната литература и на финала, като истински обладан от словото, не се е въздържал и е написал своето. А то се е получило много добре.
Повестта „Лигея” е прекрасна история с аромат на средиземноморски следобед, магически нотки и онази любов, която само зрялото сърце може да усети и преживее.


No comments: