Skip to main content

Лигея

1983
Джузепе Томази ди Лампедуза

Джузепе Томази е дук на Палма и княз на Лампедуза, т.е. истински благородник, който, след оттеглянето си от военна кариера след края на Втората световна война, се отдава на писателство. Романът му „Гепардът” е издаден една година след смъртта му (1957 г.), а през 1963 г. по него е заснет филм с участието на Ален Делон. През 2000 г. на екран излиза италианска биографична продукция за написването на романа с името „Ръкописът на принца”.
Бях много приятно изненадана, че „Гепардът” е издадена (или може би преиздадена) през 2007 г. от „Унискорп”, което потвърждава мнението ми, че това издателство наистина се е обърнало към неоспоримата класика.
„Лигея” е сборник от автобиографични разкази и една повест, чието име носи цялата книга. Сюжетите са изключително четивни, текстовете са написани леко, почти нежно. Всъщност цялата книга носи усещането за дълго трупано познание за писането чрез четене и на финала изливане на всичко научено в няколко много добри творби. Сякаш Томази ди Лампедуза е чел дълги години в аристократичната си библиотека най-доброто от световната литература и на финала, като истински обладан от словото, не се е въздържал и е написал своето. А то се е получило много добре.
Повестта „Лигея” е прекрасна история с аромат на средиземноморски следобед, магически нотки и онази любов, която само зрялото сърце може да усети и преживее.


Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Вина ми дай

Не, не става дума за много разновидности от любимата на мнозина алкохолна напитка. Напоследък все попадам на темата за вината – в статии, в постове, в разговори. Явно ми е в (под)съзнанието, ще предположи някой. Винаги! Ще отвърна бодро аз.
Виновно ми е:
когато не успея да се справя с всичките си задачи, защото не съм постигнала собствените, но най-вече чуждите си очаквания;когато съм се справила с всичките си задачи, защото така поставям в неудобно положение останалите, несправящите се;когато съм направила това, което искам, но не и това което трябва – тук е ясно защо;когато съм направила това, което трябва, но не и това, което искам, защото съм изневерила на себе си.
Ям вината като баничка за закуска. О, забравих, не ям банички за закуска, защото не ям глутен. Но когато все пак ям глутен, изпитвам чувство на вина. Към индекса на телесната си мазнина. И към ендокринолога си. Към големия си задник, който не дава вид да му е зле, но все пак защо му е на човек голям задник, ако не върви…