30.4.10

Паднали ангели

2010
Лорън Кейт
Лорън Кейт е новата звезда на американската литература за тийнейджъри. Публикуваните й до момента книги са две – „Паднали ангели” („Fallen”) и „Предателството на Натали Харгроув” („The Betrayal of Natalie Hargrove”). Втората книга все още не е преведена на български. Според официалния й сайт в момента тя работи по продължението на „Паднали ангели”. Но не се бъркайте – това не са ангелите от минисериала, наскоро излъчен по една от националните телевизии.
Правата за заснемането на „тези” паднали ангели са откупени от Disney и за всеки, прочел книгата, това не е учудващо. Това изключително подходящо за подрастващи четиво, лишено „всички сълзливи моменти и безсмислени драми, за да останат най-наситените емоции и преживявания” („Хеликон”). Съответните емоции и преживявания не могат да се похвалят нито с уникалност на същността си, нито със задълбоченост на описанието им, което би компенсирало плоския сюжет. Който пък е напълно тривиален – тийнейджърка с проблеми, попаднала в умерено враждебна среда от себеподобни, се влюбва в най-странния представител на противоположния пол, изпречил й се на пътя. Налице е борба за сърцето (разбирай душата) й, разразила се между доброто и злото в доста буквален план – между добрия и лошият ангел.
Позитивен е опитът за визуализиране на персонажи и ситуации. Всъщност основният цвят в книгата е черният – коси, дрехи, сенки – и това създава приятно впечатление за наличието на някакъв стремеж за фокусиране върхи определен детайл. Но тъй като става дума за цвят, за визуалност, усещането е, че книгата е писана по филм, а не обратното. Любопитно ще е реализирането на самия филм, когато и ако това се случи.
В заключение – вампирите към момента са изместени от ангели. И започват да ми липсват.
П.П. За първи път на сайта на Лорън Кейт срещнах видео трейлър на книга. Хитро!
http://www.youtube.com/watch?v=aXpjn0JwTzs

No comments: