Skip to main content

Паднали ангели

2010
Лорън Кейт
Лорън Кейт е новата звезда на американската литература за тийнейджъри. Публикуваните й до момента книги са две – „Паднали ангели” („Fallen”) и „Предателството на Натали Харгроув” („The Betrayal of Natalie Hargrove”). Втората книга все още не е преведена на български. Според официалния й сайт в момента тя работи по продължението на „Паднали ангели”. Но не се бъркайте – това не са ангелите от минисериала, наскоро излъчен по една от националните телевизии.
Правата за заснемането на „тези” паднали ангели са откупени от Disney и за всеки, прочел книгата, това не е учудващо. Това изключително подходящо за подрастващи четиво, лишено „всички сълзливи моменти и безсмислени драми, за да останат най-наситените емоции и преживявания” („Хеликон”). Съответните емоции и преживявания не могат да се похвалят нито с уникалност на същността си, нито със задълбоченост на описанието им, което би компенсирало плоския сюжет. Който пък е напълно тривиален – тийнейджърка с проблеми, попаднала в умерено враждебна среда от себеподобни, се влюбва в най-странния представител на противоположния пол, изпречил й се на пътя. Налице е борба за сърцето (разбирай душата) й, разразила се между доброто и злото в доста буквален план – между добрия и лошият ангел.
Позитивен е опитът за визуализиране на персонажи и ситуации. Всъщност основният цвят в книгата е черният – коси, дрехи, сенки – и това създава приятно впечатление за наличието на някакъв стремеж за фокусиране върхи определен детайл. Но тъй като става дума за цвят, за визуалност, усещането е, че книгата е писана по филм, а не обратното. Любопитно ще е реализирането на самия филм, когато и ако това се случи.
В заключение – вампирите към момента са изместени от ангели. И започват да ми липсват.
П.П. За първи път на сайта на Лорън Кейт срещнах видео трейлър на книга. Хитро!
http://www.youtube.com/watch?v=aXpjn0JwTzs

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…