Skip to main content

Добре дошли в Трансилвания

2009
Марина Юденич
Съвсем отговорно мога да нарека тази книга „втората кримка в живота ми”*. И въпреки че подходих със смесени чувства – предубеждение заради жанра и любопитство заради приклекателната за мен вампирска темата – вече съм съвсем наясно с факта, че това е книгата, която бих прочела през третия и четвъртия ден от пребиваването си в скучен курорт, където няма какво друго да правиш, освен да четеш, доволно опънат на шезлонг.
Но сега малко по-конкретно за книгата. Персонажите, поне за мен, са с една идея в повече, отколкото мога да запомня, камо ли да се задълбоча в опознаването им. Но доколкото схванах, те не са цел, а средство на книгата. Интересен е класическият подход при разпределянето на ролите, особено когато героите се групират – и така в тройката има възрастен умерен циник (американец), все още младеещ чаровен аристократ, симпатична и уникално интелигентна анализаторка или пък възрастен професор, млада асистентка, мачо на средна възраст с мъжествена професия (нещо като полеви лекар) и т.н. По-внимателният прочит сигурно би ме навел на идеята за съществуването и на герои близнаци, просто някои типове персонажи се повтаряха по странен, но в никакъв случай неприятен начин.
Възхитена съм от количеството информация на историческа и медицинска тема, което съвсем леко е поднесено от Юденич. Силни са й природните описания, особено когато се налага те да внушават напрежение или страх. Има отделни моменти, когато липсва логична връзка и обяснение за случващото се, особено когато се развиват действията на героите, но тези моменти са редки и не влияят прекалено на цялостното усещане.
Като цяло – приятно четиво, което след един месец доволно няма да си спомням.
П.П. Първата кримка в живота ми се казва „Смъртта дебне в гората” и е на испанеца Еухенио Фуентес. За нея важи същата симпатия и абсолютна невъзможност да остави трайни и неизличими следи в литературното ми съзнание (без капка подценяване).

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Животът ми като Тиквичка

Жил Парис
Това е една от най-чудесните книги, които съм чела през тази година. Излезе преди няколко месеца и с ентусиазъм си я понесох към Малта, за което пътуване ще разкажа някой друг път. Но „Животът ми като Тиквичка“ се чете чудесно и в самолета, и на плажа, и в почивките от разходките и завладява с неповторимия чар на книгите, написани от гледната точка на дете. Усещането е подобно на „Момчето с раираната пижама“, но тъй като сюжетът не е чак толкова тежък, книгата не изцежда, а зарежда. А и както става ясно от анотацията на издателя, краят не е никак неприятен.
Но преди края – „Животът ми като Тиквичка“ е написан на прекрасен, детски език и разказва от гледна точка на Икар по прякор Тиквичката как той погрешка застрелва майка си. Всъщност идеята му е да убие небето, защото алкохолозирината му майка постоянно натяква за заминалия си баща, чиято глава е била все в облаците и от небето идват все неприятности. Затова именно то е цел на Икар в престрелката, но вместо това убива майка с…