Skip to main content

sun's return


Като след лятна гръмотевична буря всичко си дойде на мястото. Нещата са си пак по старому. А аз стоях зад дебелото стъкло и наблюдавах отблясъците - кръв и болка до полуда, безкрайни лилави полета, безумни странни хора, които се стрелкат между талазите на дъжда... дъжд от алкохол и непреодолимото желание to fuck somebody, anybody, деца като раци и възрастни като медузи. И там някъде аз, бягаща от себе си и откриваща зад всеки ъгъл, във всяка чаша и поглед само мен.
Летните бури винаги са кратки и повалят само слабите дървета. А на мен ми беше интересно просто да гледам и да обяснявам на безкрайно чужд за мен език коя съм и как съм попаднала между светкавиците. И на моя си ужасно краен език да отблъскав крайници.
Накъде между аолина и алкохола се наслаждавах на най-прекрасната гледка на света - тъмно пристанище, много ярки, но и много далечни светлини.
Дори пих кафе в град, от който познавам само един човек, за когото не можах да спра да мисля, колкото и да се старах.
Аз в бяло, черно или червено - и лепнещите като морския въздух погледи, в които си така преследваният anybody.
Лятото свърши. И тази мисъл невероятно ме радва. Винаги съм го мразела, защото от години в горещините водя най-ожесточената битка с и за себе си. Не се намерих. Пак. Но беше интересно търсене.
Сега изпитвам неутолим глад да пиша. Дано има нещо, което да ме вдъхновява. Както казва Сън, най-важното е животът да е интересен. Засега продължава да се развива доста задоволително в тази посока.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Размисли на пешеходеца, част Х

Обичам да ходя пеш до работа, въпреки че малко бях занемарила този навик. Имам възможност и време да наблюдавам интересни факти от столичната действителност, които понякога ме изпълват с радост, а друг път - не толкова. Тази сутрин беше от вторите и няколко извода изкристализират в успаното ми от зимата съзнание.
На кръстовището на булевардите "К. Величков" и "А. Стамболийски" светофарът не работеше. Това правеше пресичането му особено вълнуващо за всички трамваи, автобуси на градския транспорт, камиони, автомобили и заблудени пешеходци, ангажирани в движението по тези две доста натоварени пътни артерии. Не се забелязваше ни един орган на реда да регулира движението или поне да стърчи респектиращо. Струва ми се, че европредседателството се случва само в централна градска част и по маршрутите на официалните лица.
Времето не е особено студено, но да се разчита на естествените процеси по топене на снега и леда по тротоарите е неразумно. Ето защо видях не една и две д…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…