Skip to main content

sun's return


Като след лятна гръмотевична буря всичко си дойде на мястото. Нещата са си пак по старому. А аз стоях зад дебелото стъкло и наблюдавах отблясъците - кръв и болка до полуда, безкрайни лилави полета, безумни странни хора, които се стрелкат между талазите на дъжда... дъжд от алкохол и непреодолимото желание to fuck somebody, anybody, деца като раци и възрастни като медузи. И там някъде аз, бягаща от себе си и откриваща зад всеки ъгъл, във всяка чаша и поглед само мен.
Летните бури винаги са кратки и повалят само слабите дървета. А на мен ми беше интересно просто да гледам и да обяснявам на безкрайно чужд за мен език коя съм и как съм попаднала между светкавиците. И на моя си ужасно краен език да отблъскав крайници.
Накъде между аолина и алкохола се наслаждавах на най-прекрасната гледка на света - тъмно пристанище, много ярки, но и много далечни светлини.
Дори пих кафе в град, от който познавам само един човек, за когото не можах да спра да мисля, колкото и да се старах.
Аз в бяло, черно или червено - и лепнещите като морския въздух погледи, в които си така преследваният anybody.
Лятото свърши. И тази мисъл невероятно ме радва. Винаги съм го мразела, защото от години в горещините водя най-ожесточената битка с и за себе си. Не се намерих. Пак. Но беше интересно търсене.
Сега изпитвам неутолим глад да пиша. Дано има нещо, което да ме вдъхновява. Както казва Сън, най-важното е животът да е интересен. Засега продължава да се развива доста задоволително в тази посока.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…