Skip to main content

felicidad


Започвам да се чудя дали в природата на човека не е заложено да се отдава. Независимо на какво - вяра, човек, фикс-идея... Само и само да намери щастието.
Вчера се запознах с един човек. Монах на 27 години, който твърдеше, че любимият му сезон е зимата, защото тогава в манастира не идват туристи и всичко е пропито от "мистика". Наблюдавах хора, които имат общ език и общ свят, в който никой непросветен не може да проникне. Размишлявах върху собствената си отдаденост (независимо, че при нея егоцентризмът е твърде силно залегнал).
Какво постигаме, вярвайки си, че това, на което сме отдали мислите и чувствата си, наистина си заслужава? Става въпрос за толкова имагинерна същност, че в крайна сметка... не се ли оказваме напълно сами? Сами с мислите си. Сами със себе си.
Един приятел твърдеше, че най-страшният миг е този, в който оставаш насаме с мислите си. Склонна съм да му вярвам. Просто тогава самотата е най-осезаема.
Тогава каква сила (или мазохизъм) трябва да притежава някой, който е готов да наблюдава белотата на снега през решетките на манастирския прозорец? Какво жертва човек, когато отдадва живота си на някого с мисълта, че завинаги ще е с него? Нима има завинаги?
Не се ли свежда и приключва всичко със самотата?
Бих искала да съм си самодостатъчна. Да изпитвам удоволствие от всеки миг, прекаран насаме със себе си, вършейки приятни и интересни неща. Но и аз съм пристрастена към себеотдаването.
Може би трябва да се променя. Защото моментът след загубата на "истински" важното в живота ти е наистина страшен. Тогава, дори и да си сред много хора, самотата е всепоглъщаща. Като "мистична" зима.
Не пожелавам на никого да попада зад решетките на собствената си самотна същност, заобиколен от снеговете на объркването, загубата на посоката и безкрайната белота на собственото си съзнание. В което тепърва трябва да гради нови истини.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич
Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. ***
Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours. Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците с шефа на пунк…

Животът ми като Тиквичка

Жил Парис
Това е една от най-чудесните книги, които съм чела през тази година. Излезе преди няколко месеца и с ентусиазъм си я понесох към Малта, за което пътуване ще разкажа някой друг път. Но „Животът ми като Тиквичка“ се чете чудесно и в самолета, и на плажа, и в почивките от разходките и завладява с неповторимия чар на книгите, написани от гледната точка на дете. Усещането е подобно на „Момчето с раираната пижама“, но тъй като сюжетът не е чак толкова тежък, книгата не изцежда, а зарежда. А и както става ясно от анотацията на издателя, краят не е никак неприятен.
Но преди края – „Животът ми като Тиквичка“ е написан на прекрасен, детски език и разказва от гледна точка на Икар по прякор Тиквичката как той погрешка застрелва майка си. Всъщност идеята му е да убие небето, защото алкохолозирината му майка постоянно натяква за заминалия си баща, чиято глава е била все в облаците и от небето идват все неприятности. Затова именно то е цел на Икар в престрелката, но вместо това убива майка с…