Skip to main content

Exploded Head (1 ноември 2006)


Винаги има решение. Винаги има изход. Винаги можеш да ги намериш. Но винаги пътят до тях е толкова бодлив, толкова в Голгота style, че понякога хората започват да се носят по улиците като малки, ежедневни и банални Христосовци. Говорят си сами, капките пот по челата им започват да се превръщат във вино, а кръстът е скрит някъде под космодиска, купен с надеждата, че това е решението за артрита, ишиаса, подаграта и други изключително впечатляващи заболявания.

Главите на хората се пръскат още преди да са достигнали заветния хълм. И сигурно това е проблемът. Че позволяваме пътят, осеян с битов алкохолизъм, битово насилие и битовизми, да ни заслепи като слънцето в 11 часа и да не видим, че изход винаги има и той е там, горе. И че колкото и черен и летален да изглежда финалът, дори това е светлина.

"Най-хубавото нещо на земята е небето"

Само че, заболи нос в земята, в която попиват сълзите ни от шкембе чорба с много чесън и наливна бира без алкохолно съдържание, забравяме да погледнем нагоре, напред, а ако го сторим, слънцето блести и очите болят. А болката - сърдечна, физическа, виртуална, в даден момент е единственото нещо, което ни напомня, че сме били влюбен, че сме се любили, че сме мислили до момента, в който мозъчната кутия експлоадира и съдържанието й се превръща в уличен прах, пепел от цигари и засъхнали по ръба на неизмитата чаша копнежи.

Най-четеното

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи.
Точно такава книга е Мъжът от Константинопол. В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян). Израснал в традиционно семейство, той…

Кулинарен уикенд

През последния уикенд опитах три нови рецепти и бързам да ги споделя, защото се получиха доста вкусни, а за сметка на това хич не са сложни. Ей ги на:

Хрупкави гофрети - благодарение на страхотната ми колежка Биляна 😊
В купа се разбиват 250 грама масло (аз лично използвах олио - 1 супена лъжица = 20 грама) с 250 грама захар. По съвет на гореспоменатата Биляна използвах кафява захар и се получава много по-дъхаво. Добавят се 4 яйца, 300 грама брашно и ванилия (аз набухах 2 пакетчета, нямам течна есенция). Резултатът е доста гъста смес с консистенцията на кексово тесто, която се пече в гофретник, а резултатът е уникално приятни, естествено сладки и дъхави на карамел гофрети. Консумират се чудесно и без добавки, защото са си сладички.  Нямам какво да добавя, освен че са супер добри.


Мъфини с кафе и канела - рецептата е от книжка за солени и сладки мъфини
320 грама брашно се смесват със супена лъжица бакпулвер, половин чаела лъжичка канела и една супена лъжица нескафе. Добавят се 80 грама захар…

Новина или лакомство

Ако ви се струва, че в тази реплика липсват пакостите, лъжете се.
Напоследък гледам сутрешни блокове. Превключвам между трите най-рейтингови телевизии докато си пия кафето, обувам си чорапите или си плескам крем по лицето. И потъвам във все по-дълбоки размисли кому е нужен този формат на поднасяне на информация. Тази сутрин, докато крачех бодро по софийските улици, по които -6 се усещаше като -11, ме осени прозрение – на всички, завихрени в омагьосания кръг на битието на „казал и рекъл“, а не на „изпълнил и постигнал“.
Сутрешните блокове, както и повечето телевизионни формати, не произвеждат новини, те популяризират мнения и коментари. Тях пък ги препечатват всички онлайн и печатни издания (доколкото са останали такива), но отново в рубриката „новини“. Така за новина се приема, че ген. Румен Радев е доказан надпартиен президент, че в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт и както и да се казваше партията на Марешки, че хората са бедни, тъпи, нещастни, ограбени,…