Skip to main content

От Космоса с любов

2013
Станислава Чуринскиене
Реших, че няма по-подходящ текст за 8-ми март от тази книга. Защото разнообразните и понякога абсурдни страни на това да си жена са вплетени в два основни персонажа и няколко второстепенни. Но това си е мое тълкувание. Със същия успех може да се каже, че в „От Космоса с любов” са представени серия от психопатологични състояния, засегнали всички главни герои в различните етапи на живота им. Но сега по същество, което същество обмислям от преди три дни, когато завърших романа.

За първи път разбрах за него и за авторката от тукПосле имах възможността съвсем случайно да се запозная на живо с нея и то на купон. Много позитивни впечатления, но това не ми попречи повече от месец да отбягвам книгата, защото Космос, извънземни, преход... все не-мои теми. После пак случайно попаднах на едно представяне на книгата, купих си я и тъй като ми беше скучно преди началото, зачетох. И после, след тези няма 10 страници, исках толкова много да се прибера и да продължа да чета, че, грях мина душата, но се зарадвах, когато сестра ми отмени планираната ни среща и се изстрелях към трамвайната спирка, веднага след като си взех автограф.
За протокола: 1. сестра ми не живее в София, виждаме се рядко и по принцип никак не се радвам, като ни пропаднат срещите; 2. за автографа от Станислава се надявам да имам повод да разкажа в бъдеще.
Прибрах си се в къщи и започнах да чета. И сега имам да пиша ревю и ми е трудно, защото искам да кажа около 100 неща, но е добре текстът да е структуриран и ясен, та ако някой реши да го чете, да придобие някаква полуясна представа какво е искал да каже авторът.
„От Космоса с любов” е прекрасна, истинска, болезнена, абсурдна, българска история за `80-те и `90-те години; за осакатяването на няколко поколения – от комунизма, от прехода, от демокрацията, от кризите, от сивотата и празнотата, от безизходицата; за характерното за нашите географски ширини търсене на спасение отгоре – от Господ, от извънземните, от учението на Дънов, но никога от тук, сега, днес, Аз. В книгата една майка, Лора, дълбоко вярва, че извънземните бдят над дъщеря й Ангелина, поради което пропуска да проявява елементарна загриженост, докато Ангелина расте, пие, пуши и се прибира късно, боледува, реже се, напуска училище, за да лекува с енергия и т.н. Репликите на майката издават делюзивно разстройство, а понякога са направо плашещи. Но дъщерята я обожава, буквално живее за нея и когато се чувства отхвърлена или отдалечена от нишката на тяхната любов, подхожда самоунищожително към себе си.
По-горе написах, че представянето на тази книга ми се струва най-подходящо за 8-ми март. Просто днешният ден в България е много по-известен като Денят на мама, отколкото като Международен ден на жената. А в „От Космоса с любов” мама е плашеща, понякога ми се искаше да убия тази майка. А понякога изпитвах толкова силна ярост към дъщеря й, заради липсата на воля, заради заблудата, в която живее, че се учудих как мога изобщо да усещам нещо толкова силно към измислени персонажи. Този роман не може да остави читателя си безучастен. Препоръчвам го много, това е една от най-добрите книги, които съм чела в последната година.
Признавам, че две неща леко ми подразниха читателското удовлетворение. Едното е недовършената линия за проблемите на бащата на Ангелина с 90-арските мутри, а другото е краят. Аз нямах нужда от този финал, в който се казва какво се е случило после, прозвуча ми изкуствено добавен. Но това са два малки момента за цяла една прекрасна книга!
Толкова по сюжета, героите и изключително емоционалното ми четене.
Стилът е адски хубав, много лесен за четене, но не лековат. Просто написаното е много, много качествено, лишено от претенциозност, топло, истинско. Може би и затова реакциите ми към героите бяха толкова силни, усещах ги почти като физическо присъствие. Разказът представя множество отклонения от стандартите за „нормалност” в психологията и понякога звучи като диагноза, което обаче не дразни.
И за финал – това е първата книга от много време, в която май не засякох грешки. Ура!
И за втори финал – в романа имаше музика, а една от споменатите песни за мен е много важна, мила и означаваща. 


Най-четеното

Сърбия, Босна и Херцеговина

По следите на Иво Андрич Знам, че подзаглавието звучи като „По следите на изгубеното време“ и не случайно е това звукоподражание. Пътуването през Сърбия до Босна и Херцеговина може да се нарече спокойно „По следите на изгубения Андрич“. Тук нямам предвид забравен и нечетен, а „изгубен“ като дух. *** Тръгнахме към Босна и Херцеговина с влак през Белград. Оказа се, че директен транспорт София-Сараево няма, а вариантите са следните: самолет през Виена (твърде скъпо), автобус през Ниш (не пътува всеки ден извън летния сезон) и с влак – първо до прекрасния Белград, а после с микробус до Сараево. Тук е мястото да препоръчам пътуването с автобус от централната автогара на Белград, а не с микробусите на сръбската фирма Gea Tours . Оказа се, че тя няма разрешително за превоз на пътници през граница, което го разбрахме по тъмно при ГКПП-то. След близо 2-часово пътуване до следващия пункт все пак ни пуснаха да пресечем границата, но само заради близкото роднинство на един от пътниците

Христо Смирненски

114 години от рождението на едно нежно перо Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна – като теменужен остров в лунносребърни води, и над смътния й гребен, сякаш в болка безнадеждна, се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди. И грамаден и задъхан, скрил в гранитната си пазва хиляди души разбити – глъхне празничния град и под лунно наметало с шепот странен той разказва повестите безутешни на вседневен маскарад. А из улицата шумна, под гирлянди електрични, ето малката цветарка бърза от локал в локал, де оркестрите разливат плавни звукове ритмични и от тях се рони сякаш скрита мъка и печал.

Мъжът от Константинопол

Жозе Родригеш душ Сантуш Едва след като прочетох романа, разбрах, че авторът всъщност е доста популярен, включително и в България. Също така това, което сметнах за монолитна творба, се оказа част от поредица, чието продължение още не е излязло на български. Като цяло книгата много ми допадна, но покрай нея и един кратък дебат за Рей Бредбъри се замислих колко се е променил вкусът ми за литература през последните 5-6 години. Тогава търсех абстрактни четива, които оставяха и посланията, а понякога и сюжета на въображението, възприятията и цялостното състояние на читателя (подобно на Когато вече няма да има значение ). Сега предпочитам увлекателни истории с дълбок психологизъм и добре разгърнати персонажи. Точно такава книга е Мъжът от Константинопол . В нея е представена историята на утвърдилия се като един от най-богатите мъже на Европа през 19 и 20 век – роденият в Константинопол арменец Калуст Саркисян (измислен персонаж с прототип Калуст Гулбенкян ). Израснал в традиционно